Arhetipurile feminine

Pin It

Azi îți voi vorbi puțin despre Arhetipurile feminine, despre care am scris mai pe larg în cartea Spre feminitate, întrucât sunt niște instrumente importante pentru fiecare femeie. Mie una îmi place să mă joc cu ele, astfel încât nu mă simt încătușată de niciunul. Ele sunt manifestări care provin din subconștientului colectiv feminin astfel încât, mai mult sau mai puțin conștient, fiecare femeie le întruchipează. Însă atât timp cât le manifești conștient îți va fi mult mai ușor să jonglezi cu ele și nu vor pune stăpânire pe tine. 🙂

Încă din antichitate, arhetipurile feminine erau întruchipate de zeiţele descrise în mitologie. În realitate, există o sumedenie de arhetipuri sau de roluri pe care şi le-a asumat femeia în această viaţă. Prin urmare, deși sunt foarte multe, acestea au fost reduse la 4, corespunzătoare celor 4 anotimpuri, celor 4 elemente de bază, celor 4 faze ale zilei şi celor 4 faze ale Lunii.

De regulă, în viaţa obişnuită manifestăm cu preponderenţă un arhetip principal şi unul secundar. Însă pentru a ne desăvârşi ca femei, e minunat să le manifestăm pe toate, într-o anumită măsură, în funcţie de context, de vârstă, de moment, de etapele şi de necesităţile din viaţa noastră.

Pentru a afla în care arhetip te încadrezi cel mai mult şi care este acela pe care îl manifeşti cel mai puţin, voi prezenta o scurtă descriere a caracteristicilor fiecăruia, cu precizarea că în realitate există un număr mult mai mare de arhetipuri, acestea fiind doar niște repere.

Fecioara sau Iubita

ela_61Femeia care manifestă acest arhetip este boemă, veselă, delicată, romantică, spontană, jucăuşă, cu o inocenţă aproape angelică, dar și un dinamism pe măsură. Inocenţa ei nu înseamnă neapărat naivitate, ci mai degrabă puritate şi suflet de copil.

Deşi pare inocentă, ea se bucură şi are grijă de corpul şi de sexualitatea ei. Este senzuală, erotică şi se simte bine în corpul ei, lipsită de inhibiţii sau ruşine. Îi place jocul și flirtul cu bărbații, ceea ce o face foarte atrăgătoare, dar și o bună amantă dacă și-a început viața sexuală.

O caracteristică a acestui arhetip este că tinde mereu spre comunicare, conexiune, motiv pentru care adoră să stabilească relaţii, e romantică şi crede puternic în iubire. Prezenţa ei este o adevărată desfătare pentru cei din jurul ei, zâmbeşte mult şi se bucură de compania celorlalţi. Mare amatoare de tot ce înseamnă artă, apreciază frumosul, nobleţea, muzica şi poezia.

Adoră să se ocupe de mediul înconjurător fiind mereu o creatoare de ambianţă plăcută. Iubeşte natura şi îşi trăieşte viaţa ca o artă. O găsești în profesii artistice și activități culturale (actriță, cântăreață, muzician, pictor, designer, crainic, regizor, scriitoare, etc).

Pericolul pentru acest arhetip este să nu ia nimic în serios și să nu-și asume responsabilitatea pentru actele sale, lăsând-o pe umerii celorlalți, un fel de refuz de maturizare. Iar o femeie care nu manifestă plenar acest arhetip riscă să devină prea serioasă, rigidă sau inhibată (își reneagă sexualitatea), să aibă probleme de comunicare, blocându-și astfel energia vitală. De altfel, acest arhetip îi oferă femeii multă atractivitate și jucăușenie (exemplu curtezanele sau gheișele de altădată).

Femeia sălbatică sau Amazoana

DSC_7733_tenAcest arhetip corespunde elementului foc şi fazei de Luna Plină, fiind preponderent mai yang, reflectând aspectul solar, de foc din femeie.

Amazoana este independentă, plină de forţă, energie şi curaj. E un spirit liber, profund conectată cu instinctele animalice şi cu natura, nu suportă limitele, motiv pentru care se antrenează mereu să şi le depăşească și se revoltă împotriva nedreptăților și a constrângerilor sociale. Lipsită de inhibiţii, este pe deplin conştientă de puterea sexualităţii ei şi are o oarecare lejeritate în abordarea bărbaților. Nu se sfieşte să spună clar ce vrea, poate să spună da sau nu fără dificultăți, ceea ce uneori îi sperie pe cei neobișnuiți cu asta.

Ea este o luptătoare în sensul bun al cuvântului, este devotată unui ideal înalt şi dacă e nevoie luptă pentru acesta. Îşi respectă angajamentele luate faţă de ea însăşi şi faţă de alţii, îşi asumă responsabilitatea pentru ea însăşi şi pentru acţiunile ei. Plină de inițiativă, nu așteaptă mult timp până să acţioneze în direcția îndeplinirii obiectivelor propuse. Știe să se organizeze foarte bine și să gestioneze banii.

De regulă e independentă emoțional și material şi îi susţine pe cei care nu se pot susţine singuri. I se potrivesc ca o mănușă profesiile care presupun mult dinamism precum manager într-o organizație, om de știință, lider în organizații, ecologist, jurnalist, avocat, etc.

Riscul pentru acest arhetip este acela de a lua totul asupra ei, din orgoliu sau din vanitate și de a-și aroga rolul bărbatului, fără a-i mai permite acestuia să-și manifeste masculinitatea. O altă tendință nesănătoasă este aceea de a controla fiecare mișcare sau de a deveni autoritara, luând totul prea în serios și uitând să se mai bucure de feminitatea ei. Cu alte cuvinte, face totul strategic, chiar și iubirea pentru ea devine ceva care se întâmplă mai mult în cap sau care poate fi controlat și poate aluneca ușor în mania de a controla totul și pe toți.

Arhetipul Mamei

Fiecare femeie poate să întruchipeze acest arhetip echivalent cu femeia care dă naştere, susține și hrănește prin darurile ei. Astfel, fie că e vorba de un copil, un proiect sau o operă de artă, ea dă viaţă, naşte şi renaşte odată cu creaţiile ei.

Fiind un arhetip caracteristic elementului pământ, mama este cu picioarele pe pământ, concepe, dă naştere şi susţine tot ce înseamnă viaţă, dar mai ales, hrăneşte. Se dedică fără prea multe rețineri celorlalţi şi creaţiei sale, oferă conştient îngrijire mai mult decât solicită, deși există riscul să se atașeze uneori foarte tare de ceea ce îngrijește.

E dispusă să renunțe la propriile nevoi dacă acest lucru e necesar pentru viaţa copilului ei, dar nu este o martiră, chiar dacă prin asta poate uita să aibă grijă de ea. Își tratează bărbatul iubit ca pe un partener, nu ca pe un alt copil al ei. Nu îşi impune aşteptările, ideile, imaginile, visele sau credinţele ei cu “aşa trebuie” copiilor sau creaţiilor ei. Este conştientă de modul în care ea repetă modalităţile nesănătoase ale mamei ei de a avea grijă de copii şi le vindecă, fiind plină de compasiune faţă de ea.

Este foarte pricepută în arta de a relaționa și de a se dedica unui proiect, motiv pentru care o găsești în profesii precum consilier, asistent social, antreprenor social, psiholog, infirmieră, medic, etc.

Partea mai umbroasă a acestui arhetip constă în starea de atașament pe care o poate dezvolta în timp față de cei de care se îngrijește. Dacă nu se ocupă și de ea însăși, riscă să aibă relații de dependență, să fie surmenată și epuizată foarte des, să empatizeze exagerat, încât să preia problemele și responsabilitățile celorlalți asupra ei.

Femeia Mistică

Adela_exportDintotdeauna femeile au avut deschidere mare, prin natura lor intuitivă, înspre spiritualitate. Spiritualitatea în viziunea feminină este mai degrabă un mod autentic și simplu de a trăi, de a fi, decât o muncă asiduă pentru a obține ceva sau a ajunge undeva și nu caută să înțeleagă divinitatea cu logica.

Poate de aceea, femeile nu au avut niciun interes să creeze religii sau să ocupe un loc important în ierarhiile bisericești. Însă preotesele de altădată n-au murit, ele sunt încă vii și în fiecare femeie se află o femeie mistică și înțeleaptă care caută să iasă la lumină.

Femeia mistică sau Înțeleapta este unul dintre arhetipurile cel mai puțin explorate de femeia modernă, întrucât e nevoie de foarte multă încredere și luciditate pentru a-l putea manifesta plenar. Iar faptul că suntem preocupate de spiritualitate și mergem la diverse cursuri și seminarii pe tema spiritualității, nu ne face neapărat femei mistice. În schimb, înțelegerea lumilor subtile da. Despre preoteasă poți să mai citești și aici.

Femeia mistică este femeia preocupată de ceea ce nu se vede sau care vede dincolo de suprafață. Este femeia care a ajuns la un nivel profund de înțelepciune și de clarviziune, având o strânsă legătură cu divinitatea și cu alte planuri ale conștiinței. Profund conectată cu intuiția sa, știe să lucreze cu energiile și este foarte receptivă la calitatea acestora.

Fire meditativă, îi place să petreacă timp cu ea însăși, iubește tăcerea, profunzimea și simpla ei prezență poate fi vindecătoare pentru cei din jurul ei. Este femeia care a ajuns la un nivel de maturitate emoțională și știe să facă diferența între mental și conștiința pură. Creativitatea se manifestă liber prin ea și este preocupată de tot ce înseamnă artă, terapii, energie, subconștient, transformare, ezoteric, sacru, alchimie. O găsești în profesii precum terapeut, scriitoare, poet, dascăl, facilitator cursuri, etc.

Umbra acestui arhetip se manifestă atunci când ai pierdut conexiunea cu vocea ta interioară și cu divinitatea. Femeile care se rup de latura lor spirituală devin în timp foarte reci, cinice, judecă mult sau cad ușor victime ale viciilor sau ale plăcerilor pur materiale. De asemenea, umbra se mai poate manifesta când există exces de zel pe plan spiritual, când ajungi să manifești superioritate sau să folosești spiritualitatea pe post de refugiu pentru a fugi de oameni, de provocările lumești, când pierzi contactul cu pământul.

Tu în care arhetip te regăsești?

Cu cât manifestăm mai multe arhetipuri, cu atât ne va fi mai ușor să ne înțelegem pe noi însene și pe femeile din jur. Niciun arhetip nu este mai bun sau mai rău decât altul, pur și simplu societatea a promovat de-a lungul timpului un anumit arhetip din diverse motive, având la baza condiționarea. De altfel, nimeni nu manifestă un arhetip în forma lui pură. Vestea bună este că toate arhetipurile se află în tine și așteaptă să fie scoase la lumină, pentru a-ți revela cine ești.

Află mai multe despre cum poți accesa arhetipul de care ai nevoie, citind cartea Spre Feminitate, unde vei găsi mai multe detalii.

Dacă dorești să le experimentezi mai direct, te invit la Seara de feminitate prin dans cu tema Arhetipurile feminine, unde ne vom misca si jongla mai mult cu ele.

Cu drag de feminin,

Adela Haru

Toate drepturile rezervate. Textul nu poate fi reprodus fără acordul autoarei. 

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.