Atitudini fata de o gravida

Pin It

Se știe că încă din cele mai vechi timpuri, femeia gravidă era respectată și onorată în cadrul tribului din care făcea parte, tocmai pentru că ea purta în ea o nouă viață. Această ființă se hrănește din trupul ei și trăiește practic prin femeie. De aceea, felul în care femeia era tratată în această perioadă era mai mult decât important, întrucât formarea copilului ca ființă umană începe de pe vremea când e în burtică, și nu de când se naște.

Însă nu doar asta e important, ci felul în care această femeie se vede pe ea însăși, dar despre asta voi scrie cu mare drag într-un alt articol.

Din păcate, în zilele noastre, oamenii au pierdut cumva aspectul sacru al sarcinii și al nașterii și nu mai privesc femeia gravidă ca pe o purtătoare de dragoste și de sacralitate. Ea e văzută mai degrabă ca pe o victimă „poftelor” și a hormonilor, tratată de multe ori fie ca o femeie bolnavă, fie cu indiferență. În timp ce unii „prieteni” se îndepărtează de ea de parcă dintr-odată nu mai au absolut nimic în comun, alții cu care nu avea multe în comun încep din senin să dea sfaturi necerute, ceeace uneori dă naștere la o adevărată comedie.

Multă lume nu mai știe cum să interacționeze cu această femeie și cum să se raporteze la ea. Fiind însărcinată și experimentând cum este, iată câteva sugestii dacă ai prietene gravide sau vezi în jur astfel de femei:

  • Nu te simți obligat(ă) să faci conversație cu ea despre sarcină.

Mai mult din amabilitate decât din motive de utilitate, primul lucru pe care oamenii îl fac când se întâlnesc cu gravida e să pună aceleași întrebări care pot fi obositoare și enervante pentru ea, cu cât se repetă mai des, mai ales dacă e aceeași persoană care întreabă de fiecare dată aceleași lucruri. Poate vrea și ea conversații care să ducă la ceva, nu doar conversații formale.

Ca sugestie, evită întrebările irelevante precum dacă e fetiță sau băiat, care o să-i fie numele, unde și cum o să nască, etc. decât dacă într-adevăr te interesează. Ultimul lucru de care are nevoie e să afle părerea ta despre numele ales sau legat de opțiunile sale pentru naștere. Las-o pe ea să-ți spună dacă asta simte. În plus, mai sunt și alte lucruri despre care puteți discuta cu ea, nu doar sarcina sau viitorul.

Fiind mai introvertită de felul meu, eu asta am simțit ca nevoie de comunicare, dar probabil că există și femei cărora le face plăcere să-și repete povestea pe toată durata sarcinii, dar cu siguranță îți vei da seama dacă e așa 🙂

  • Abține-te din a-ți spune povestea ta de sarcină/naștere sau pe ale altora, mai ales dacă ea nu te întreabă nimic referitor la asta.

Oricât de tragică sau magică ar fi fost, e povestea ta sau a altcuiva și nu înseamnă că așa va fi și povestea ei. Fiecare sarcină, fiecare naștere e unică și nu pot fi comparate. Nu ai de ce să îi vorbești unei femei gravide despre ce ai auzit/văzut de la alte femei mai ales dacă nu ai trăit tu experiența, cu atât mai puțin dacă e vorba de povești dramatice, cunoscut fiind de altfel apetitul minții pentru tot ce este grav sau ieșit din comun. De altfel, chiar și la spital se iau în calcul mai degrabă cazurile excepționale de 1 % când se sperie gravida expunându-i-se riscurile, decât normalitatea.

Înainte de a deschide gura, întreabă-te dacă e relevant ce ai de spus, dacă ajută și dacă e încurajator. În caz contrar, mai bine taci, întrucât această femeie traversează o perioadă în care poate fi mai vulnerabilă ca niciodată.

Personal, am auzit în jurul meu multe povești deloc încurajatoare, mai ales de la femei mai în vârstă, încă din momentul din care am anunțat sarcina. Ce am observat la femeile care își povesteau drama e că la nivel inconștient nu făceau decât să se prezinte ca pe niște eroine sau chiar victime care ar merita un premiu pentru sacrificiul făcut. Nu e ușor să recunoști un astfel de mecanism, dar cert este că nu e deloc unul sănătos. Lucrând cu femei de atâta timp, nu m-a mirat să observ câtă durere există încă în inconștientul colectiv feminin și câtă nevoie de vindecare și de apreciere are Femininul.

Dar oare e atât de greu să-i acordăm încredere cuiva care trece pentru prima dată printr-o asemenea experiență? E greu când tu personal nu ai avut și nu ai încredere în corpul tău și în feminitatea ta..

  • Evită să-ți expui dramele emoționale prin care treci în fața unei gravide sau să-i dai sfaturi, chiar dacă e prietena ta cea mai bună.

De ce? Pentru că pur și simplu e ultimul lucru de care ar avea nevoie. În tradițiile ancestrale, femeia însărcinată era mai protejată ca niciodată de energiile care i-ar putea dăuna, de gânduri și de emoții negative, de priviri mai puțin binevoitoare, de sfaturi necerute. Chiar dacă ea este destul de imună tocmai datorită vieții dinăuntrul ei, asta nu înseamnă că e momentul pentru ea să fie un bun ascultător, din contră.

Sfaturile veneau întotdeauna de la femeile cele mai înțelepte din trib care aveau experiența necesară. Dacă vrei să te asiguri că prietena ta gravidă primește ceea ce are nevoie, recomandă-i o doula care este cea mai bună însoțitoare în acest proces și care cu așa ceva se ocupă.

Dacă ești prietenă apropiată, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru ea este să o întrebi cum se simte, să-i arăți sprijinul tău emoțional și să nu eviți interacțiunea cu ea doar pentru că ai impresia că acum nu mai aveți nimic în comun. Iar dacă observi că nu vorbește despre altceva decât despre sarcina și/sau copil, îi poți propune să vorbiți mai mult despre lucrurile pe care le aveți în comun în acest moment (dacă mai aveți).

  • Dacă ești într-un spațiu public, fie autobuz, metro sau chiar supermarket, acordă-i prioritate.

Nu e ușor să porți o asemenea greutate stând în picioare, cu atât mai puțin stand pe loc și așteptând la coadă. Știu, fiecare e atât de prins în lumea lui, încât nu aude și nu vede pe cine are în jur. Dar dacă vezi o astfel de femeie lângă tine, nu te costă nimic să renunți pentru câteva minute să te gândești la tine și să-i oferi locul.

  • Nu te grăbi să îi atingi burtica fără permisiunea ei, dar nici nu i-o ignora ca și cum n-ar exista. 🙂

Burtica nu e un cățeluș pe care să-l mângâi din complezență. Pentru a evita din nou lucrurile inutile, evită să-ți dai cu părerea despre forma sau dimensiunea sa. Poți să-ți exprimi simpatia și altfel față de burtică, admirând-o și urându-i multă sănătate.

  • Gravida nu poate fi tratată ca o femeie ca oricare alta, dar nici ca pe o bolnavă.

Graviditatea ne aduce încă o dată aminte că femeia este ciclică și că nu-i poți cere să fie mereu aceeași, cu atât mai puțin să o judeci că face „nazuri”, în condițiile în care toate deciziile ei sunt de fapt media dintre nevoile ei și cele ale copilului.

Starea ei este una specială și se cere tratată ca atare, dar asta nu înseamnă să o tratezi ca pe o bolnavă, să-i vorbești numai de viruși de care să se ferească și să o trimiți la doctor săptămânal cu mormanul de analize după ea. Acceptă că e un proces cât se poate de natural și respectă-i ritmul și spațiul necesar.

Și încă ceva: nu te aștepta să fie prea rațională în această perioadă (aviz bărbaților), întrucât corpul ei se pregătește să fie cât mai instinctual și e perfect așa. Având în vedere instinctul de protecție, ea are mai multă nevoie de instinctele ei naturale decât de analiză logică a propriilor acțiuni sau reacții pentru a aduce pe lume bebelușul și pentru a-l putea hrăni și ocroti corespunzător. 😉

  • Privește-o ca pe o întruchipare a Mamei Divine și transmite-i multă dragoste și compasiune.

Fiecare femeie care are în pântec un copil o reprezintă într-un fel sau altul pe Mama Divină și poate fi onorată pentru asta, într-un mod discret și cu iubire. E un exercițiu bun să vezi miracolul vieții…

De aceea, dacă nu știi ce să o mai întrebi când te întâlnești cu ea sau pur și simplu n-o cunoști, adu-ți aminte că cel mai bun lucru pe care îl poți face este să privești divinitatea și copilul din ea și să le transmiți gânduri luminoase. Prin asta îți faci și ție un mare dar, deschizându-ți puțin mai mult inima față de puterea sacră a Femininului și față de energia pură din femeie care se întrupează acum în această lume.

Ce am scris mai sus sunt doar câteva repere, nicidecum reguli. Adu-ți aminte că așa ai venit și tu pe lume, adunat(ă) într-o burtică și în deplină conexiune cu femeia care te-a purtat și care merită tot respectul pentru faptul că și-a dedicat corpul și o parte din ea pentru a te purta, aduce pe lume și hrăni. Uneori, doar când ajungi însărcinată înțelegi cu adevărat ce înseamnă asta și îți înțelegi mai bine mama…pe care o prețuiești mai mult când devii și tu mamă.

Cu drag,

Adela Haru

 

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

One thought on “Atitudini fata de o gravida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.