Bucuria de a te bucura

Pin It

Sunt multe lucruri care ne bucură, dar avem mereu grijă să vorbim despre cele care nu ne bucură… Am învăţat să reacţionăm în mod automat la stimulii exteriori. Ne bucurăm doar dacă un anumit lucru ne produce plăcere sau mai binezis dacă am mai experimentat cândva acele senzaţii.


Aşa ajungem să ne ataşăm de senzaţiile plăcute şi să respingem tot ceea ce am experimentat ca fiind neplăcut. Fugim de ceea ce nu ne place şi căutam cu aviditate senzaţii care să ne stârnească plăcere. E evident că senzaţiile ne controlează şi nu noi pe ele şi cam aşa şi este.

Numim acest comportament ataşament şi vrem să scăpăm de el fără a înţelege ce presupune cu adevărat, fără a ne înţelege întâi pe noi înşine şi fără a cunoaşte în primul rând ceea ce ne bucură.
Căci adevărata bucurie nu vine din ataşamente, ci din capacitatea de a fi prezent în viaţa ta. Cu cât eşti mai prezent, cu atât devii mai receptiv la tot ce înseamnă viaţă, la tot ce se întâmplă în jurul tău şi simultan înăuntrul tău.

Astfel, bucuria devine o stare mult mai accesibilă care se naşte din clipele de prezenţă, de preţuire şi de acceptare a ceea ce este. Când te bucuri cu adevărat, nu te întrebi cum a fost în trecut şi nici dacă se va mai repeta.
Când te bucuri nu mai contează cum ar trebui să fie lucrurile, ci le iei aşa cum sunt. Eşti aici şi acum, iar sursa bucuriei e acel izvor care nu seacă niciodată, e îndeajuns să te opreşti să bei din apa acestui izvor.
Mulţi dintre noi am învăţat să ne bucurăm doar atunci când obţinem ceea ce ne-am dorit. Dar prin asta nu te conectezi la adevărata sursă a bucuriei, ci rămâi dominat de aşa-zisele eşecuri sau realizări, depinzând toată viaţa de validările celorlalţi. Dacă ne bucurăm doar atunci când ni s-au împlinit dorinţele, ne condamnăm singuri la nefericire, devenind sclavii dorinţelor.
Unul dintre bogaţii acestei lumi spunea cândva Îmi doresc ca toţi oamenii din lume să ajungă să aibă bani mulţi ca mine, pentru a descoperi că nu asta îi împlineşte cu adevărat”.
Bucură-te de fiecare lucru care ți se întamplă, chiar și atunci când el face parte din rutina zilnică! Bucuria poate transforma banalul în inedit, dacă schimbi puţin unghiul din care priveşti lucrurile.
Bucură-te când vezi un copil râzând sau auzi o pasăre cântând! Bucură-te de momentul în care cineva te strânge în brațe sau când îmbrăţişezi! Îmbrăţişarea dintre doi oameni anulează trecutul şi viitorul, timpul şi spaţiul, contopeşte cunoscutul şi necunoscutul…
Bucură-te de compania oamenilor dragi şi nu te sfii să le arăţi că îţi sunt dragi! Dacă nu găseşti motive de bucurie, atinge-ţi corpul, priveşte-te în oglindă, trăieşti…eşti aici !
Zâmbeşte cât de des poţi, zâmbetul e contagios. Învaţă să zâmbeşti  înapoi când cineva îţi zâmbeşte, fără să te întrebi de ce face asta. Alege să vezi prin lentila bucuriei fiecare lucru care ți se întâmplă.
Tot ce ai nevoie pentru asta este o clipă de prezenţă care să-ţi arate ce este cu adevărat viaţa…
Şi încă ceva, arată că te bucuri, oricât de copilăreşti ar părea gesturile tale, îi vei încuraja şi pe cei din jur să facă la fel, pentru o lume mai bună şi un pic mai “nebună”! 😉

Îți doresc să ai o zi plină de bucurii!

Cu drag,
AdelaHaru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

4 thoughts on “Bucuria de a te bucura

  1. okano says:

    …e dragut ce spui tu dar…este doar un ideal
    omenirea nu functioneaza asa,iar realitatea este alta decat perceptia noastra idilica asupra vietii.
    multi traiesc in iluzie,frustrare,atasamente…o simpla oglinda,un simplu zambet nu schimba cu nimic
    calitatea vietii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.