Cand (iti) ceri iertare

Pin It


Încă de când eram copii am fost învăţaţi să ne cerem iertare…însă nimeni nu ne-a explicat de ce e bine să recurgem la acest gest. E interesant faptul că de fiecare dată când îl facem, simţim cum ceva în interior stă să moară, uneori chiar doare…în realitate moare câte puţin din marele ego care nu vrea aşa ceva.

Ca şi în orice proces de vindecare, durerea se vindecă întâi tot cu durere. Paradoxal, nu? Căci pentru a vindeca o rană e nevoie să fie întâi curăţată şi asta cauzează la rândul ei durere.

Ne cerem iertare unii altora pentru a ne putea ierta pe noi înşine. Cerem iertarea tocmai pentru că nu avem suficientă iubire înăuntrul nostru pentru a ne vindeca rana sufletească. Aşa cum atunci când suntem bolnavi e normal să cerem ajutor. Iar dacă suntem prea căpoşi şi nu cerem, vom suporta consecinţele.

De aceea, atunci când facem acest gest, ceva în interior ne doare. Însă această durere e intermediară, e o punte vindecătoare între trecut şi prezent.

Ce este frumos în acest gest de a cere iertare este că aduce după sine un sentiment de uşurare. Ajungi să conştientizezi că atunci când îi ceri celuilalt iertare, în realitate nu îi ceri lui, ci ţie însuţi. Şi atunci, indiferent de reacţia lui, tu vei primi iertare.

Dar dacă îţi condiţionezi iertarea de atitudinea lui, în realitate tu nu eşti dispus să te ierţi, e ca şi cum ai lua un medicament să te calmeze pe moment, ştiind că nu te va ajuta să te faci bine pe termen lung.

Când îţi ceri iertare, o faci pentru tine, nu pentru celălalt neapărat. Dar îl poate ajuta şi pe el să se ierte pe sine. Aşadar, să cerem şi să ne dăruim iertare nouă înşine, fie că o facem privindu-ne în oglindă, fie în ochii celuilalt.

Şi poate de aceea, expresia în limba română este Îmi cer iertare şi nu Cer iertare, pentru că de fapt mie îmi cer acest lucru. Şi astfel iertarea devine balsamul care vindecă rănile pentru a face loc iubirii şi pentru a începe să trăieşti cu adevărat.

Îţi doresc să te poţi ierta…şi atunci vei ierta mai uşor şi îţi vei face viaţa mai frumoasă ţie şi celorlalţi.

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

3 thoughts on “Cand (iti) ceri iertare

  1. Andrei says:

    Iertarea este puterea de a renunţa la mânie, ură şi resentimente şi de a descoperi, cu umilinţă, nobleţea şi generozitatea spiritului.. zic eu ..si simt ca a-ti cere iertare te eliberezi de ceva care te framanta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.