Cand masculinul sustine femininul

Pin It

Intrucat saptamana aceasta am sustinut un mini-atelier dedicat barbatilor unde am vorbit despre feminitate si masculinitate din perspectiva unei femei, am decis sa raspund in scris la una din intrebarile pe care un barbat mi le-a adresat ulterior.

Cum crezi ca as putea sa ajut o femeie sa-si descopere mai mult natura sa profunda, in conditiile unui job stresant, al aspiratiilor profesionale, al prejudecatilor proprii și ale celor din jur?

In primul rand nu poti sa ajuti pe cineva care nu iti cere ajutorul, pentru ca e ca si cum i-ai face unui copil temele in locul lui.

In adancul lor, multe femei au o intuitie care sa le conduca spre profunzime, dar prea putine sunt constiente de aceasta forta dinauntrul lor si putine au curajul sa o urmeze. Poate daca li s-ar fi spus asta cand erau fetite, lucrurile ar fi stat altfel acum pentru ele. Dar ce poti face daca esti barbat?

Desi nu exista retete, ca barbat ii poti crea spatiul necesar pentru ca femeia sa se relaxeze. Cum spuneam si mai sus, nu te poti tu relaxa in locul ei.

Rolul masculinului este sa creeze si sa intretina spatiul necesar pentru ca femininul sa se ridice si sa danseze cu viata. Intr-adevar, nu poti crea un astfel de spatiu daca nu esti tu in primul rand relaxat.

Femeii ii e imposibil sa se relaxeze daca esti tensionat, deoarece nu ii transmiti incredere…La fel se intampla si daca e foarte tensionata si tu ii explici ca are o problema, se va transpune si mai adanc in starea de tensiune si de defensiva daca faci asta, deoarece ii transmiti ca nu o accepti.

Si atunci ce e de facut? Cum ii creezi acest spatiu femeii?

In primul rand asigurandu-te ca ai multa incredere in tine si in masculinitatea ta. Daca nu ai incredere, incepe sa lucrezi cu tine, sa faci toate acele lucruri care ti-ar putea creste nivelul de incredere. Atentie, ma refer la cresterea increderii, nu a ego-ului sau a mandriei. Spun asta, deoarece am observat ca la barbati e foarte fina granita dintre cele doua si de multe ori cand fac pe cocosii “sar gardul”.

O femeie nu se va relaxa in preajma unui barbat care mereu face pe desteptul, care mereu vrea sa aiba dreptate si sa iasa “imaculat” din orice situatie. De ce? Pentru ca uneori viata te face sa ingenunchezi, iar daca nu esti capabil sa faci asta din prea multa mandrie, vei pierde enorm, iar ea stie asta.

Rolul femeii nu este sa fie barbatul in casa…iar daca ea face pe barbatul in casa este pentru ca si tu contribui la asta prin atitudinea ta pasiva sau nepasatoare!

Motivul pentru care femeile isi iau atat de multe responsabilitati si vor cu orice pret sa fie complet independente chiar cu pretul imbolnavirii lor, este pentru ca modelul masculin din familie nu a fost cel mai reusit. Au interpretat de mici ca nu te poti baza pe barbat si asta au fost oarecum invatate indirect de mamele lor. Si iarasi ajungem la incredere…

Responsabilitatea ta ca barbat pentru toata aceasta situatie este sa iti iei viata in maini si sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a fi un barbat centrat si bine ancorat in realitate. 

Pentru asta sunt foarte folositoare activitatile sportive (sa faci sport, nu sa te uiti la sport), activitatile de business (chiar daca esti deja angajat asta nu te scutesti sa iei initiativa pentru un proiect personal), artele martiale (in masura in care nu iti exagereaza agresivitatea) si meditatia. Am inclus meditatia, deoarece am observat ca multi barbati se refugiaza in diverse activitati, refuzand efectiv sa arunce vreo privire in ei insisi, sa se intalneasca cu vulnerabilitatile si cu limitele lor.

Pe langa acestea, practica zilnic onestitatea cu tine insuti, ai grija sa nu te minti pe tine si implicit pe ea. Insa nu te amagi incercand sa-ti dovedesti masculinitatea impresionand femei superficiale si lipsite de experienta de viata. 

Dar pentru a nu crea un dezechilibru e nevoie sa-ti accepti si partea ta feminina, sa desfasori si activitati artistice creative cum ar fi sa canti la un instrument, sa scrii poetic, sa dansezi, sa gatesti, etc. Aceste activitati te vor ajuta sa inveti sa-ti exprimi sentimentele si emotiile, un alt aspect ce ii da femeii siguranta ca se poate deschide complet in fata ta.

Astfel, daca viata ta devine echilbrata in aceasta privinta, “spatiul” de care vorbeam, se creeaza oarecum de la sine. E un spatiu de liniste care ii indica femininului ca se poate abandona in voie intrucat e sustinut, ca si atunci cand ar sari in apa cu increderea ca apa o va sustine.

Si crede-ma, nimic nu e mai relaxant si mai placut  pentru o femeie decat sa se abandoneze stiind ca e sustinuta. Abia apoi incepe sa infloreasca cu adevarat femininul din ea, iar ce va iesi e intotdeauna o surpriza, intrucat natura femininului e spontana si flexibila 🙂

Atunci cand e relaxata, femeia e in elementul ei si devine incredibil de creativa in toate aspectele vietii ei. Devine mai frumoasa, mai iubitoare si mai intelegatoare ca niciodata. Aceasta este adevarata stare de feminitate de care multe femei se tem inconstient, din diverse motive.

Dar daca ai facut tot ce ti-a stat in putinta pentru a-i crea acest spatiu, iar ea tot nu se poate abandona, atunci deja nu mai e responsabilitatea ta, ci a ei ca femeie.

Insa femininul nu e static, e intr-un flux continuu, asemenea unui dans despre care nu stii niciodata care va fi urmatorul pas…Iar pentru asta si tu, ca barbat, e nevoie sa te adaptezi din mers fiecarui pas. Si pentru asta ai nevoie si de putina intelepciune si capacitatea de a invata din experientele anterioare din relatii.

Un alt lucru pe care il poti face este sa o sustii sa faca ceea ce ii incurajeaza feminitatea, fie sa mearga la un curs de feminitate, un curs de dans sau ori ce ii atinge latura feminina in sensul profund (shoppingul nu se pune 🙂 ). Te asigur ca te vei bucura si tu din plin de efectele benefice pe care ea le resimte asupra ei.

Mult succes!

Cu drag,

Adela Haru

Copyright © Toate drepturile rezervate

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.