Cand „stii” teoria, dar nu pui in practica

Adela
Pin It

Lucrând cu oamenii, aud foarte des expresii de genul „Știu teoria, dar nu reușesc să practic” sau „Știu foarte bine, dar cu toate astea nu se schimbă nimic în viața mea”, etc. Articolul de azi e dedicat „elevilor” eminenți ai vieții care, din mult perfecționism, se grăbesc să ajungă undeva și nu înțeleg de ce nu li se întâmplă…

Într-o zi mi-am descoperit jurnalele din adolescență și, recitindu-le, m-a surprins ce am scris în ele. Deși cuvintele erau încărcate de multă tristețe întrucât nu mă simțeam înțeleasă în acea perioadă și tânjeam după conexiune sufletească, erau cuvinte pline de înțelepciune și de profunzime. Nu știu de unde le-oi fi scos atunci (unele din multitudinea de lecturi), dar știu sigur că nu le trăiam și nu le înțelegeam cu adevărat, întrucât nu eram deloc fericită.

Până la urmă, tot ce creăm este pentru a fi mai fericiți, cei care creează și cei pentru care se creează. Iar dacă, în pofida creației nu suntem fericiți, înseamnă că fie nu ne folosește, fie e de schimbat atitudinea cu care ne raportăm la creație sau modul în care creăm. Cei care au scris de-a lungul timpului și ne-au lăsat opere valoroase nu au făcut-o pentru ca noi să fim niște papagali care doar imită prin citate peste citate, ci să re-scriem aceste opere sau lecții prin propria viață.

Chiar și în spiritualitate, un domeniu atât de vast care nu prea are treabă cu cuvintele, oamenii au devenit precum papagalii. Se copiază ce au spus cândva oamenii care au trăit cu adevărat și care au experimentat cine sunt ei. Se copiază și se așteaptă rezultate…după care apar dezamăgirile și scepticii.

Însă nu pentru imitație s-a spus ce s-a spus, ci pentru inspirație…ca noi să găsim puterea de a înainta și de a ne crea propria cale, inspirați de viețile acestor oameni. Ei nu au avut vreodată intenția de a crea turme în jurul lor care să-i urmeze cu obediență stupidă, dar asta se întâmplă când lipsește preocuparea pentru adevărata înțelegere.

În prezent, există mai multă abundență în informații ca niciodată. Dar paradigma conform căreia informația înseamnă putere nu este deloc una sănătoasă, întrucât orice exces duce la dezechilibru. Cândva se credea că puterea înseamnă să acumulezi cât mai multe bunuri. Acum doar s-au înlocuit bunurile cu informațiile. Dar adevărata putere nu vine din afara noastră, oricât de clișeistic ar suna, ci din autenticitatea noastră care este…unde este?

Nu e greu să-ți încarci memoria cu multe informații, având în vedere că mulți așa am fost educați să facem la școală, în cazul multor discipline și pentru asta eram lăudați. Faptul că citești multe cărți de dezvoltare personală nu te face mai bun, așa cum cărțile de spiritualitate nu te fac mai spiritual…Faptul că începi să critici diferența între cum ar trebui și cum este un om sau lumea aceasta, nu te face mai special, mai moral și nu cu asta vei schimba ceva.

Dar faptul de a-ți da voie să trăiești, să respiri, să observi, să fii…aici și acum îți poate aduce răspunsurile de care ai nevoie, în caz că mai ai nevoie. Dintr-un astfel de spațiu, orice informație care ar ajunge la tine va fi valorificată altfel.

Căci nu e atât de important să citești cum e important nivelul de la care citești o carte. Cu siguranță, dacă vei reciti o carte de acum 5 ani, o vei înțelege cu totul altfel, pentru că între timp ai mai trăit, ai avut niște experiențe de viață. Faptul că ai bifat că ai citit deși nu ai făcut-o cu ușurință și plăcere, nu-ți va aduce aproape nimic valoros din cartea respectivă. La fel e valabil și cu toate cursurile sau seminariile la care te duci ca să te e-duci, nu ca să înțelegi cu adevărat. Căci e foarte important în ce moment al vieții și cu ce atitudine te duci acolo, ca să nu te păcălești singur.

Am fost învățați că întâi e teoria și apoi practica, dar viața mi-a arătat că atât timp cât le separăm, acestea nu ne vor putea servi pentru adevărata înțelegere.

Pentru a putea practica, mintea are nevoie să fie liniștită și să nu se întrebe din 2 în 2 secunde ce e asta și la ce folosește…Pentru a putea înțelege și teoretic, corpul tău are nevoie să fie aliniat cu mintea (prin respirație, postura sau mișcare) atunci când ți se explică ceva teoretic.

De aceea, dacă dorești să înțelegi cu adevărat ceva, e nevoie să încetezi separarea dintre minte și corp, dintre alb și negru…și să integrezi doar ce îți folosește în acel moment, nu ce s-ar putea să-ți folosească cândva.

Îmi amintesc și acum cum, pe vremea când făceam arte marțiale, ni se cerea să practicăm fără să întrebăm nimic (tipic japonez), pentru a lăsa mintea să fie suficient de…prezentă. Să practici fără să știi ce practici poate fi îngrozitor pentru o minte obișnuită cu controlul. Dar dacă practici cu atitudinea mentală de a fi prezent și deschis, și nu cu scopul de a memora, de a înțelege ceva, de a ajunge undeva…se creează o armonie care poate duce la adevărata înțelegere. Iar pentru asta e nevoie și de răbdare, căci în ziua de azi, unii se grăbesc atât de mult în ceea ce fac, încât și iluminarea ar dori să le fie livrată în 24 ore, dacă s-ar putea, încât au ședințe importante.

Mulți oameni care ajung la mine îmi spun că ei știu foarte bine teoria, dar nu reușesc să aplice. Primul răspuns al meu care le supără egoul este „Înseamnă că nu o știi…”. Când știi, nu mai e nevoie să-i spui cuiva că știi, ci îi arăți direct asta, fără a face vreun efort, prin tot ceea ce ești și emani ca ființă umană. Nu poți să știi ceva doar pe jumătate, ori îl știi (adică îl aplici), ori nu-l știi. Restul sunt păcăleli ale egoului. Înțelegerea pur mentală nu e suficientă pentru a integra ceva. Asta ar trebui să ne pună pe gânduri, poate am acordat prea mult credit puterii pur mentale, conform teoriilor spirituale gen The secret.

E ușor să fii atotștiutor când doar redai prin imitație ceva. Unii imită și apoi tot ei se simt jigniți că ceilalți îi copiază. E ușor să fii atotștiutor pe facebook aruncându-te în comentarii arțăgoase și polemici în spatele cărora să-ți ascunzi slăbiciunile emoționale. Căci e ușor să fii atotștiutor când mintea suprasaturată de informații te păcălește că știi…

Am fost și eu cândva în situația asta și, privind înapoi, mă amuz de cum eram.

Dar nu e atât de ușor (pentru ego) când te smerești, când ești sincer cu tine, când în loc să te mai uiți la alții te uiți mai des în oglindă, când alegi altceva decât până atunci…Abia atunci înțelegi că de fapt nu știai nimic, doar credeai că știi. Abia atunci vei începe în sfârșit să trăiești cu adevărat și să înveți din ceea ce trăiești, fără nimeni și nimic care să te valideze…Abia atunci nu-ți vei mai permite să-ți risipești energia, să arunci cu cuvinte, căci le vei cântări suficient de bine încât să fie puține și puternice.

Atunci nu te mai grăbi să crezi că știi ceva doar pentru că ai citit undeva și ai fost de acord cu asta sau pentru că a spus-o cineva căruia îi dai mult credit, oricine ar fi acesta (nici ce scriu eu să nu crezi, până nu verifici). Iar dacă ai citit ceva care crezi că îți folosește, oprește-te și experimentează acel ceva, prin intermediul corpului și al simțului observării. Verifică dacă funcționează pentru tine, iar dacă nu funcționează, nu te grăbi să arunci cu noroi, poate că pur și simplu nu e încă momentul pentru tine sau nu ai insistat suficient cu practica. în fiecare dintre noi există un simț al sensibilității care ne spune ce anume ne face bine și ce nu…

Să spunem ce avem de spus, prin ceea ce suntem, prin viața noastră și prin ceea ce emană din noi, nu luând literă cu literă de la alții, nu imitând, doar pentru că asta ne scutește de inconfortabilul „efort” de a fi noi înșine.

Aceasta este pentru mine adevărata spiritualitate…restul sunt doar idei. Fiecare e liber să o trăiască sau să se înece în propriile-i polemici și povești, până se trezește.

Cu drag,

Adela Haru

Vă rugăm respectați munca autorului și dacă distribuiți mai departe, faceți trimitere către linkul articolului. Mulțumesc.

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.