Ce cautam de fapt intr-o relatie

Pin It

Intrucat in articolul anterior nu am apucat sa prezint mai pe larg unele aspecte ce tin de relatii, voi continua aici. Cum ziceam, multi oameni confunda fericirea cu satisfacerea unor nevoi emotionale vechi. Va amintiti de intrebarea adresata unui om caruia ii era foame dupa ce a luat masa “Esti fericit, acum?”

Avem nevoi fizice (biologice), emotionale, mentale si chiar spirituale a caror implinire poate necesita prezenta unei alte persoane in viata noastra, de pilda copilul care are mare nevoie de prezenta mamei. Dar o fiecare nevoie are o etapa de varsta specifica. Daca etapa respectiva a trecut si nu ti-ai implinit-o, subconstientul tau se va comporta ca si atunci. De pilda nu ai primit suficienta afectiune de la mama cand erai mic si continui sa o cauti in toate femeile din viata ta.

Nu e nicio problema in a admite ca ai nevoie de cineva langa tine pentru a-ti implini unele nevoi. Asa cum exista o nevoie de a primi, exista si o nevoie de a darui. Problemele incep atunci cand crezi ca ai nevoie doar de “o anumita persoana”, altfel vei fi neimplinit toata viata sau mai binezis cand confunzi persoana cu nevoia.

Amuzant sau nu, daca nu erau aceste nevoi oamenii nu ar fi fost preocupati poate niciodata de nivelul urmator si anume experimentarea iubirii. Cat timp ne invartim in sfera acestor nevoi le vom confunda foarte usor cu iubirea. Asa se nasc atasamentele si disperarea.

Natura a plantat niste “nevoi” biologice in noi, precum cea de hrana, reproducere, caldura, etc. La fel si la nivel emotional, avem nevoie de caldura sufleteasca, de acceptare cu tot cu vulnerabilitate, de entuziasm, de siguranta, de stabilitate, de sprijin emotional, etc.

Cu totii ne recunoastem nevoile biologice si cautam sa le dam curs in anumite etape ale vietii (desi tot mai multi oameni le neglijeaza si pe acestea in ultima vreme). Dificultatile apar cand nu ne recunoastem nevoile, le renegam pentru ca asa am fost educati, in specia pe cele emotionale. Nu recunoastem ca poate avem nevoie sa ne exprimam nevoile, sa spunem ce ne dorim, sa fim cat putem de sinceri cu noi.

Poate nu iti recunosti nevoile emotionale, dar subconstientul tau le inregistreaza lipsa si cauta din rasputeri sa le satisfaca. Astfel incepi sa atragi parteneri exact cu nevoi emotionale similare pentru a ti le oglindi si mai bine pe ale tale.

Practic, subconstientul tau cauta rezolvarea, incercand sa modifice proiectia din oglinda. Cu alte cuvinte, incerci sa-i satisfaci nevoile partenerului tau in speranta ca asa ti se va rezolva si tie nevoia emotionala. Repet, toate aceste lucruri se intampla la nivel inconstient, ceea ce le face dificil de sesizat.

Abia dupa ce ti-ai recunoscut aceste nevoi si le-ai dat curs, vei putea relationa dintr-un alt spatiu, cel al constientei.

Pana cand acestea nu sunt recunoscute, continuam sa ne amagim ca lucruri precum achizitionarea unor bunuri, casatoria, familia, cariera, “iluminari” spirituale, premiul 1 la concursuri, popularitatea , “succesurile“ sau alte minuni inoculate bine de tot in subconstientul colectiv ne vor implini nevoia de afectiune dupa care tanjim de o viata.

Nu ma intelege gresit, nu formele sunt problema, ci continutul pe care noi il atribuim formelor. De pilda, sa crezi ca o simpla forma precum instituitia casatoriei iti va aduce fericirea, inseamna ca subconstientul tau asociaza despartirea cu nefericirea, deci e bine sa fii constient(a) de cum functionezi la nivel psihologic. Despre asta vorbesc multe din versurile hit-urilor comerciale la ora actuala pe piata.

Dar daca perspectiva cu tine avand deja toate lucrurile astea te lasa rece, e foarte probabil sa nu mai ai nevoie de ele. De aceea, fiecare e dator sa fie sincer cu sine insusi legat de ce anume are nevoie si ce nu, altfel se va invarti intr-un carusel de confuzii. As ne recunoaste nevoile emotionale, sursa lor si a le da curs  e o obligatie pentru oricine se respecta pe sine insusi.

Chiar daca intram in relatii inconstient pentru a ne implini anumite nevoi, mai devreme sau mai tarziu relatiile ne vor arata ca nu despre asta e vorba, e mult mai mult de atat.

Fiecare relatie poate fi un pas in plus inspre cresterea constientei…legat de cine esti…si de acolo intreaga perspectiva asupra relationarii se schimba. Dar nu te grabi sa sari peste etape caci s-ar putea sa fii nepregatit. 

Cert este ca nu am venit aici doar sa ne indeplinim niste nevoi de baza si atat. Dar nici nu putem creste daca le ignoram. Iar ranile se cer vindecate. Suntem mult mai mult de atat si nu suntem structurati pentru a trai in izolare. In adancul nostru stim cine suntem si stim ca ceilalti=eu, de aceea relationam, refacand puzzle-ul intregii umanitati.

Picatura stie ca e oceanul in sine, dar asta nu o va impiedica sa caute sa se contopeasca cu oceanul. Caci in fiecare relatie ne cautam pe noi insine asa cum suntem in acel moment.

Voi reveni, asa ca astept intrebarile voastre pentru urmatoarele articole.

Pe curand!

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.