Pin It

Ce este coaching-ul?

Și eu mi-am pus această întrebare cândva, e normal, în România a apărut mai târziu decât în celelalte țări, atât de târziu încât a fost direct adoptată denumirea din limba engleză. Între noi fie vorba, coaching-ul a existat dintotdeauna, doar că oamenii nu i-au spus așa.

Denumirea a fost împrumutată din sport, întrucât așa cum un sportiv are nevoie de un antrenor bun pentru a atinge performanțe maxime și pentru a-și valorifica potențialul, orice persoană care dorește să se asigure de atingerea obiectivelor propuse, să-și îmbunătățească un aspect al vieții sale (bani, relații, cuplu, afacere, carieră, sănătate, etc) sau pur și simplu să evolueze ca om, are nevoie de un coach.

Cu alte cuvinte, vorbim de un „antrenament” în care clientul se focusează pe un aspect al vieții pe care vrea să-l dezvolte, astfel încât să se simtă împlinit și mulțumit. Bineinteles, clientul este cel care stie cel mai bine care este acel aspect care scartaie si isi doreste sa functioneze. Dar pentru asta e nevoie sa fii onest cu tine insuti, sa recunosti cand ceva nu merge in viata ta si sa-ti doresti sa remediezi situatia.

Astfel, coachingul este un parteneriat între Coach și Client prin care se demarează un proces de dezvoltare continua personală și/sau profesională a clientului, în funcție de alegerea acestuia.

Coachingul cu privire la diferite aspecte ale vieții tale personale se numește Life Coaching, iar cel cu privire la afacerea ta se numește Business Coaching. La ora actuală, majoritatea oamenilor de afaceri din lume au cel puțin un business coach.

Deși o ședință de coaching presupune un dialog între cei doi, în realitate coaching-ul este un proces care se desfășoară în timp, iar efectele ședințelor nu vor întârzia să apară. Numarul de sedinte necesar pentru atingerea obiectivelor se stabileste impreuna cu clientul, in functie de caz.

Ce nu este coaching-ul și cum știi dacă este pentru tine?

Coaching-ul NU este consiliere

Vrei mai mult de la viață, dar nu vrei sa urmezi sfaturile si solutiilor altora? În coaching tu ești cel care găsește soluția și cel care obține rezultatele, întrucât vei fi provocat în permanență să te cunoști mai bine. In coaching nu exista reteta sau solutie universala, intrucat pentru fiecare persoana experientele de viata sunt diferite.

Coaching-ul NU este psihoterapie

Nu vrei să vindeci traume, ci doar să-ți rezolvi anumite aspecte de care nu ești mulțumit, pentru că știi că poți mai mult.

Pe scurt, coachingul este pentru tine dacă ești deschis să îți valorifici potențialul și dacă ai curajul de a privi în interiorul tău și de a experimenta, daca vrei sa te cunosti mai bine pe tine insuti. Majoritatea oamenilor nu au acest curaj și atunci preferă să se plafoneze.

De ce coaching ?

Din experiența mea personală, eu am ajuns la coaching într-un moment de debusolare în carieră, întrucât nu mă regăseam în ceea ce făceam. A fost semnalul de care aveam nevoie pentru un nou început.

De regulă, apelezi la coaching fie pentru că primești un semnal de alarmă, precum un sentiment de nemulțumire, de neliniște sau de nehotărâre, o stare de pasivitate/stagnare de care te-ai săturat, fie pentru că pur și simplu vrei mai mult de la tine și știi că SE POATE.

Ce rol are un Coach ?

Coach-ul este de fapt antrenorul tău pentru viata. Gândește-te cât de reconfortant poate fi să știi că cineva își dă toată silința ca tu să obții ceea ce ți-ai propus și mai ales, să cultivi acea stare de bine în interior. Aceasta este vestea bună, să știi că poți conta pe cineva care are experiență cu oamenii, fiind un profesionist și care are tot interesul ca și tu să reușești.

Vestea mai puțin bună este că el nu face treaba în locul tău, ci tocmai tu ești cel care găsește soluția și o pune în aplicare pentru a reuși.

Coach-ul nu te judecă și nu te va trata niciodată cu superioritate, iar raportul de coaching este unul confidential.

Coach- Client : Echipa de doi

Comparația cea mai potrivită este cea de coaching – echipa de escaladă.

În escaladă (cățărat), echipa este întotdeauna formată din doi oameni, din care unul urcă, iar celălalt îl supraveghează ținându-i coarda. La fel se întâmplă și în coaching : de unul singur, îți va fi foarte greu să urci, iar riscul de a cădea e foarte mare. Dar când ai un raport de încredere cu un profesionist, îți va fi mult mai ușor să ajungi mai sus si sa te bucuri de reusita si de peisaj.

În încheiere, trebuie menționat că procesul de coaching nu este teorie, ci pură practică in care se verifica mereu realizarile. De aceea, chiar dacă ți-ai făcut o idee despre coaching, nu vei ști ce înseamnă cu adevărat până nu încerci. Pentru întrebări, nelămuriri sau pentru o sesiune individuală de coaching mă poți contacta pe formularul aferent.

Succes!

    Prenumele si numele *

    Email *

    Telefon *

    Ce tip de sedinta doresti?
    Online (skype)

    Data nasterii *

    Localitatea *

    Care este motivul pentru care apelezi la mine?

    Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
    Pin It

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.