Ce ne (re)apropie in relatii (I)

Pin It

Pentru că am vorbit într-un articol trecut despre ce anume ne îndepartează în relații, azi am ales să scriu despre ce anume poate determina o reapropriere în relația de cuplu, care să duca la o nouă relație, de data asta mai profundă și mai matură. În acest articol nu voi vorbi despre ce aduce doi oameni împreună, ci despre ceea ce îi readuce la esența minunată pe care au creat-o cândva împreună și de care uită atât de ușor în momentele grele…

De fiecare dată când nu ne convine ceva la relație sau la partener, primul impuls este să ne grăbim cu reproșurile pentru a schimba ceva sau să-i punem capăt relației, deși în realitate e ultimul lucru pe care ni-l dorim.

Am remarcat că fie suntem campioni la despartiri, fie ne pricepem să întreținem cu o fidelitate ieșită din comun relații de dependență emoțională care nu ne fac deloc fericiți, dar că rareori ne pricepem la a aprofunda o relație și a ne hrăni cu fructele acesteia.

Cum spuneam și într-un alt articol, o relație de durată nu presupune neapărat o relație fericită și nu garanteaza nimic, atât timp cât tu nu ești preocupat să crești și să te armonizezi ca ființă umană.

Însă o relație stabilă poate fi un cadru ideal de dezvoltare pe toate planurile pentru amândoi, atât timp cât cei doi se susțin reciproc și simt iubire în inimă unul față de celălalt.

1. Renunțarea la Cum ar trebui să fie

Relațiile de azi nu au de ce să repete la nesfârșit vechile tipare care s-au potrivit de minune vremurilor de atunci (de pildă oamenii se căsătoreau la 16-18 ani pentru că speranța de viață era de maxim 40).

Relațiile de acum sunt și e perfect în regulă să fie foarte dinamice și adaptabile. De aceea, am observat că odată ce am renunțat la preconcepțiile despre cum ar trebui să fie o relație și la ideile tradiționaliste vechi în privința relațiilor, am simțit cum ne-am eliberat amândoi de niște poveri vechi pe care le căram în spate și nu ne reprezentau.

Când alegi să nu mai faci lucrurile pentru că așa trebuie, pentru că așa face toată lumea, pentru că așa au făcut părinții, bunicii, etc., poți în sfârșit să te întrebi ce simți, ce anume te reprezintă și ce nu și să acționezi ca atare. 

Chestionează-ți întotdeauna „pornirile” și dorințele în materie de relație, s-ar putea să descoperi că de fapt nu sunt ale tale și nu te reprezintă.

2. Recunoașterea propriilor greșeli din partea fiecăruia

Asta presupune un act de onestitate față de tine însuți și apoi față de partener. Dar nu există relații în care doar unul greșește și celălalt deloc sau în care unul face greșeli mari și celălalt greșeli mici 🙂

Pentru relații armonioase, scutește-ți mintea să caute explicații și justificări, căci, în caz că n-ai observat până acum, mintea e extrem de pricepută să găsească justificări la orice prostie pe care o poți face. Cel mai sigur este să fii sincer…și de aici totul se simplifică. Acolo unde lucrurile sunt foarte complicate, cu siguranța și minciunile sunt alambicate.

A-ți recunoaște „greșelile” te face uman și e necesar în primul rând pentru sufletul tău, indiferent dacă relația va mai continua sau nu. Am pus cuvântul în ghilimele, deoarece acest termen e extrem de subiectiv. Insă dacă subconștientul tău consideră greșeală o anumită acțiune a ta, atunci cel mai probabil vei resimți din plin efectele prin starea pe care o ai (deloc armonioasă).

De altfel, orice ascunzi din vinovăție, trimiți automat în subconștient, acumulând frustrări care vor afecta mai devreme sau mai târziu relația. Prin urmare, nu protejezi cu nimic relația ascunzând lucruri despre tine din teamă.

De aceea, odată scoase la suprafață din subconștient și discutate cu partenerul, greșelile se pot transforma în adevărate lecții de viață, iar autopedeapsa să dispară definitiv din viața ta.

E important ca atunci când unul își spune păsul, celălalt să asculte fără să ceară explicații și apoi să spună la rândul său ce are pe suflet, în caz contrar e posibil să se plaseze pe o poziție de superioritate și să refacă rolul de copil-părinte autoritar.

3. Preocuparea pentru propria reinventare

Din păcate, mulți oameni par să se oprească de la un anumit punct din propria lor descoperire, găsind diverse scuze pentru asta (profesia, copilul, familia, etc). Însă să nu uităm că relația reflectă foarte mult gradul tău de autocunoaștere. Dacă ai încetat să te mai preocupi de tine și de nevoile tale, acest lucru se va vedea automat în relația ta de cuplu prin faptul că vei avea mereu așteptarea ca partenerul să facă ceva sau să fie într-un anumit fel. 🙂

În mod implicit, orice transformare sau pas spre propria reinventare se va resimți instant în relație. De pildă, atunci când iubitul meu face lucruri pentru transformarea lui, își scoate noi aspecte din el la suprafață, aspecte care trezesc ceva nou și diferit în mine ca femeie. Bineînțeles, e valabil și viceversa. În cazul meu, faptul că am lucrat cu feminitatea mea a readus la viață relația, dar lucrurile nu se opresc niciodată aici 😉

Astfel, dacă tu te înnoiești, asta va duce inevitabil la înnoirea relației sau cel puțin la reîmprospătarea ei.

O relație are nevoie să fie precum un izvor de apă…mereu proaspătă, niciodată aceeași și extrem de revitalizantă pentru cei care o gustă.

Pentru a afla și următorii pași, citește și partea a doua a articolului. Dacă te preocupă tematica abordată, te invit să citești și cartea Relațiile conștiente. 

Join me!

Adela Haru

Sursa foto https://jesssiroo.wordpress.com

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.