Cum impacam feminitatea cu responsabilitatile

Pin It

Cum anume putem jongla cu responsabilitățile și totuși să ne păstrăm feminitatea?

Am scris acest articol pornind de la întrebarea de mai sus pe care mi-a adresat-o una dintre cititoare. În realitate, lucrurile nu au de ce sa fie separate din start. În momentul în care încetăm să ne vedem responsabilitățile ca pe niște sarcini pe care trebuie să le facem, feminitatea are loc să se manifeste în tot ceea ce facem.

Când eram copil, admiram mult cu câtă dedicare ne gătea mama în fiecare zi. Deși apreciam mâncarea gătită de ea, și mai mult îmi plăcea mâncarea gătită de bunica mea. Deși erau cam aceleași rețete, mereu mă întrebam de ce mâncarea bunicii avea un gust mai bun. Până când într-o zi am surprins o conversație între ea și prietena ei, în care discutau despre o altă femeie care nu prea le gătește celor din familia ei pentru că nu îi făcea plăcere. Atunci mama mea a exclamat: Păi nici mie nu-mi place să gătesc, dar n-am ce face!

Fiind încă fetiță, am rămas foarte suprinsă când am auzit și m-am întristat. Atunci am înțeles de ce mâncarea bunicii avea gust mai bun, bunica nu o vedea ca pe o obligație. Din acel moment aș fi preferat ca mama să facă ceva ce îi face plăcere și să o văd mai des fericită decât să gătească zilnic pentru că nu avea încotro…Bineînțeles, ea voia să-și arate iubirea prin asta, dar cumva, în momentul în care o făcea din obligație părea să dispară și iubirea din mâncare. Și vorba unui bărbat mâncarea gătită fără drag de o femeie, nici pisica n-o mănâncă!

Responsabilitățile de femeie așa cum sunt privite în ziua de azi, par niște saci grei pe care femeia e obligată să-i ducă în spate, că doar e puternică! Chiar dacă la început ne încântă o anumită sarcină, ulterior ne ajungem să ne raportăm la ea ca la o obligație. Am auzit atâtea femei și bărbați vorbind despre copii și familie folosind termenul „obligații”. Oare despre asta să fie vorba când afirmăm despre noi că suntem oameni responsabili?

Când îți privești responsabilitatea ca pe o obligație, înseamnă că egoul tău a intervenit deja și că faci lucrurile din ego, altfel nu le-ai vedea așa. Egoul vrea să simtă că se sacrifică, că se chinuie, că se luptă ca să obțină ceva, pentru că altfel totul pare fără sens. Și din toată povestea asta, tu ca femeie devii o eroină că ai renunțat la tine pentru a te dedica altora sau sarcinilor pe care ți le-ai luat. Unde îți găsim statuia?

Feminitatea în schimb ne conectează cu inima noastră și ne dă forța să facem lucrurile din dragoste și nu pentru că trebuie. Diferența este dată de fapt de atitudine și de cât de bine te cunoști pe tine.

Altfel nu vei ști niciodată la ce să renunți și la ce anume să acorzi prioritate. Când cineva își pune problema ”Cum împac asta cu asta?” de cele mai multe arată că nu îi sunt încă foarte clare valorile personale și prioritățile. Iar uneori e nevoie să decidem…ce anume este prioritar și ce nu.

Așa că feminitatea va face parte din tine și din viața ta în momentul în care vei decide că e o prioritate sau mai binezis în momentul în care vei decide ca starea ta de bine și de sănătate să fie o prioritate în viața ta și apoi restul.

Căci până la urmă responsabilitatea este de fapt capacitatea umană de a răspunde în fața vieții pentru noi înșine. Și putem pune dragoste în orice, chiar și în responsabilitățile de zi cu zi, ceea ce ne va îmblânzi stilul de viață și ne va deschide mai mult inima. Căci dacă vom continua să le separăm, viața noastră va căpăta un gust din ce în ce mai amar care de altfel se citește atât de des pe fețele oamenilor de pe stradă.

Dacă ți-e drag de ceea ce faci, înseamnă că ți-e drag și de tine și invers și atunci nu ai cum să pierzi contactul cu feminitatea ta. Iar dacă nu poți face un lucru cu drag, mai bine renunți la el de tot sau îți iei o pauză până când vei reveni asupra sa cu o altă atitudine.

Dragă femeie, la sfârșitul vieții tale nu va mai conta câte ai făcut, câte diplome ai obținut, câte funcții ai bifat, câte obiective ai realizat, nici măcar câți copii (sau bărbați) ai crescut…Va conta în schimb cât de mult ai iubit și câtă dragoste ai pus în ceea ce ai făcut și în tine. Deschide-ți inima și observă câtă dragoste pui în ceea ce faci! Iar dacă ai ceva de făcut, fă-o cu zâmbetul pe buze. 🙂

Cu drag,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

2 thoughts on “Cum impacam feminitatea cu responsabilitatile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.