De ce ne indepartam intr-o relatie

Pin It

Cand doi oameni ajung impreuna este pentru ca ceva anume, mai presus de orice motiv pe care mintea l-ar putea gasi, i-a adus impreuna.

Nevoia de apropiere este puternica atunci cand cei doi se simt chemati unul inspre celalalt…e un fel de magie care se intampla la modul cat mai natural. Insa si indepartarea poate fi la fel de naturala precum e apropierea. Sunt doua energii care se atrag, se joaca, se topesc, se contopesc si apoi se despart.

Daca celalalt alege sa se indeparteze poate fi pentru ca relatia nu il mai hraneste, desi relatia nu are o existenta independenta, ea este creata de amandoi. Cum spuneam intr-un alt articol, relatia se bazeaza pe comunicare, iar verbul a comunica presupune ca cei doi au pus ceva la comun si au ceva in comun.

Toata lumea poate observa ca o relatie se stinge asemenea unui foc, atunci cand amandoi sau unul din parteneri nu mai pun nimic pe acest foc sau pun ceva ce stinge focul, in loc sa-l intretina. Mai binezis, focul se stinge atunci cand nu-si mai poate indeplini misiunea…

Relatia e focul care se aprinde si se intretine intotdeauna in doi. Daca numai unul pune pe foc, atunci nu mai e relatie deja.

Focul (pasiunea) apropie, in timp ce frigul (raceala) indeparteaza. Insa atunci când exista ceva in relatie care iti hraneste esenta pur umana si sufleteasca, atunci vei ramane.

De aceea, de multe ori, cand un partener alege sa puna capat relatiei este pentru ca pentru el sau ea, relatia e rece de ceva vreme. Focul nu-l mai incalzeste de ceva timp…

Si pentru ca fiecare relatie e o oglinda in felul ei, celuilalt nu-i ramane decat sa nutreasca recunostinta pentru tot ce a primit si sa mearga mai departe, chestionandu-si actiunile si reactiile pe care le-a manifestat la randul lui.

Fiecare e responsabil pentru particica lui din acea relatia. Asfel, la orice despartire, nu ai nimic de pierdut daca iti observi putin (fara judecata) gesturile sau starile nutrite, insa acest lucru necesita sa fie facut intr-o stare de centrare si luciditate, fara vinovatie si fara acuzatii.

Factorii care indeparteaza tin de cele mai multe ori de interior si au mereu legatura cu

  • lipsa de onestitate fata de sine si fata de celalalt
  • incapacitatea de a recunoaste si diminua pornirile egotice
  • incapacitatea de a-ti accepta vulnerabilitatea, de a ajunge la un echilibru emotional
  • dependentele nerecunoscute sau negestionate
  • cand nu te accepti pe tine cu adevarat (la nivel de iubire de sine) si nici pe celalalt
  • sau pur si simplu nu mai e nimic de continuat.

Daca unul din cei doi vrea impacare sau a ramas nelamurit, trebuie sa fie constient ca un foc nu se intretine de la sine decat o scurta perioada de timp. Daca celalalt s-a indepartat, nu-ti ramane decat sa ii respecti alegerea sau sa accepti ceea ce oricum nu mai poate fi schimbat. Altfel, de ce ai vrea sa fii cu cineva care nu-si mai doreste o relatie cu tine?

Oricum, nicio indepartare nu ar trebui sa nasca vreodata acuzatii si nici prea multe explicatii (inutile de altfel). Actul de despartire e mai degraba o constatare decat o interventie. Si cere intotdeauna maxima sinceritate. 

Cat despre apropiere, aceasta poate reveni oricand, daca indepartarea si-a indeplinit misiunea, dar depinde intotdeauna de amandoi.

Cu drag,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

One thought on “De ce ne indepartam intr-o relatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.