De ce nu ai parte de o relatie implinita

Pin It

Deoarece sunt tot mai mulți oameni care se plâng de faptul că nu reușesc să aibă o relație de cuplu de calitate, voi enumera câteva posibile cauze, unele dintre ele experimentate cândva pe propria piele. De ce sunt importante? Pentru că odată recunoscute, ele încetează să se mai repete…

De ce nu îmi găsesc pe cineva cu care să am o relație care mă împlinește? este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care oamenii și le pun în ultima vreme…De multe ori, nu ai parte de o relație faină sau „ca lumea” cum spun ardelenii pentru că:

  1. Ai așteptări nerealiste de la oameni, pe fondul unei supraestimări.

Cu alte cuvinte, suferi de iluzia superiorității și atunci pare foarte greu să îți găsești pe cineva „de calibrul tău”.

Știu, e foarte greu să recunoști asta :). Dar asta se întâmplă când nu ai făcut un proces de maxima onestitate cu tine însuți pentru a vedea cu adevărat pe unde te afli raportat la unde te credeai. Dacă nu ești pregătit(ă) s-o faci, nu-i nimic, viața îți arată asta prin experiențele de care ai parte și mai ales, prin genul de parteneri pe care îi tot atragi la nivel inconștient, dar pe care îi respingi la nivel conștient.

  1. Ai pretenția să fii mereu pe locul 1 în viața celuilalt și să fii prioritatea lui.

Există o singură persoană care trebuie să fie pe locul 1 și aceea este ea însăși, nu de alta, dar așa am fost făcuți, să avem grijă întâi de noi înșine și apoi de alții. Invers poate fi fatal în timp. Dacă ceainicul e gol, cum vrei să pui ceai în alte cești?

Dar atunci când nu te preocupi de tine, ai pretenția s-o facă alții pentru tine. Când tu nu te pui pe primul lor, aștepți ca măcar partenerul să o facă.

Când nu îți vezi de viața ta, ai tendința să îți bagi nasul în viețile altora.

Când vrei să fii prioritatea în viața celuilalt, îți lipsește o doză de smerenie, crezând că lumea asta se învârte în jurul tău.

Celălalt e o persoană liberă, independentă care pur și simplu a ales să-și împartă viața cu tine (sau măcar o parte din ea), dar asta nu-ți dă dreptul să-i pretinzi exclusivitate. O singură dată ai fost prioritate în viața cuiva: când ai fost bebeluș și erai incapabil(ă) să ai grijă de tine însuți de unul singur. Căci una e să-ți acorde ție prioritate și alta e să acorde relației prioritate.

  1. Fugi de anumite responsabilități care știi că te-ar maturiza ca ființă, dar ți-e teamă ele.

Cu alte cuvinte, ți-e teamă să treci la etapa următoare din viața ta, ți-e teamă să renunți la confortul din momentul prezent pentru ceva nou și diferit (next level). Asta se întâmplă de regulă celor care își creează (inconștient) contexte de așa natură încât să nu se simtă vreodată „obligați” la nimic, de pildă cei care călătoresc mult, care nu stau niciodată prea mult într-un singur loc, dar apoi se plâng că sunt singuri sau că au parte doar de relații superficiale. Sau cei care nu acordă niciodată suficient timp relației deoarece și-au luat atâtea responsabilități la job, încât asta să fie o puternică scuză de neimplicare.

O relație e ca o floare, dacă te ocupi de ea și te implicit cu tot sufletul, îi vei resimți din plin binecuvântările. Dar dacă nu ești dispus să te implici acordându-i timp, atenție, prezență și tot ce are nevoie pentru a fi hrănită, nu te mira că se va destrăma ușor.

Asta nu înseamnă că relațiile de scurtă durată nu sunt importante, din contră, fiecare are un rol bine definit, dar învață să faci diferența între a fi liber de atașamente și teama de a-ți asuma responsabilități (apare atunci când inconștient refuzăm să creștem, rămânem tot la nivelul de copil, adolescent, student, etc.). Multe femei se plâng că partenerul lor nu vrea să se implice…În primul rând, dacă îți folosești intuiția, poți detecta acest gen de comportament încă de la prima întâlnire. Dar dacă te lași anesteziată de proiecțiile de îndrăgostită, nu te mira de ce vei descoperi când te trezești. 🙂

  1. Nu ești suficient de preocupat de propria ta dezvoltare ca ființă umană și cauți să înoți mereu la suprafață, niciodată în adâncurile tale.

De pildă atunci când cauți mai degrabă să-i cunoști celuilalt calitățile ca să vezi în ce măsură îți servesc ție sau slăbiciunile ca să te poți folosi de ele pentru a-l controla, în loc să cauți să-ți cunoști sinele.

De ce crezi că oamenii sunt atât de focalizați pe calitățile și defectele celuilalt atunci când cunosc un potențial? E momentul recunoașterii, în acele momente se caută de fapt propriile beneficii pe termen lung de pe urma celuilalt. Toate sunt apanaje ușor perverse ale minții umane egotice care caută mereu să iasă în câștig. Dragii mei, căutați să recunoașteți aceste mecanisme și să le observați și nu veți mai cădea de n ori în capcanele lor. Căci o relație nu este despre beneficiu-pierdere, ci despre capacitatea noastră de a ne deschide iubirii.

Tot de propria dezvoltare ține și explorarea feminității dacă ești femeie, respectiv a masculinității dacă ești bărbat. Din păcate nu e suficient să te uiți ce ai între picioare ca să poți spune că te simți cu adevărat femeie sau bărbat. E nevoie să explorezi mai mult ce presupune și ce anume te face să te simți femeie autentică, respectiv bărbat autentic. Iar asta include și acceptarea și explorarea propriei sexualități, altfel degeaba visezi la relația aia pasională care te face să gemi de plăcere și de extaz. 🙂

  1. Ai probleme cu Acceptarea…de sine și de tot.

Observi cum oriunde te duci este ceva care nu îți convine sau mereu vezi ceva ce te deranjează la celălalt. Perfecțiunea este doar în capul tău, acceptă că și celălalt e ființă umană cu limitările lui și cu lecțiile lui de învățat. Știu, poate fi al naibii de greu să accepți când te-ai iluzionat că poți controla orice pentru a te proteja, dar se pare că viața continuă să ne arate că nu funcționează cum ar vrea egoul nostru.

Când accepți ceva ce știi că nu poți schimba pe moment (fie la celălalt, fie la tine) lucrurile încep să se schimbe pentru tine. Și mai ales, acceptă că nu poate fi totul perfect și o relație nu poate fi roz tot timpul…n-are cum. Însă nu confunda toleranța (prostiei) la nesfârșit cu acceptarea. Despre despre asta voi scrie într-un articol viitor.

  1. Vrei un partener care să te salveze, care să te umple sau care să te readucă la viață.

Cine crezi că și-ar dori să intre sau să rămână într-o asemenea relație unde să i se pună o asemenea povară în cârcă? De ce să îi dai partenerului o asemenea responsabilitate, când poți apela la un specialist care să te ajute să găsești în tine resursele de care ai nevoie pentru a ieși din starea suferindă în care te simți? Ai grijă, căci oricât de inconștient ar fi cineva, disperarea se simte de la o poștă și îi determină pe oameni să te evite.

Cu poți verifica dacă inconștient cineva caută asta? De obicei îți dai seama dacă folosește expresii de genul „Am nevoie de un partener care să…” sau se plânge foarte multe ori de nepăsarea și de neglijența celorlalți, deși de cele mai multe ori nu se justifică. Din păcate, motivul pentru care există atâtea relații incompatibile este pentru că oamenii intră în ele „din nevoie” și nu pentru că au ceva frumos de împărtășit. Însă un om gol pe dinăuntru nu va putea atrage decât pe cineva la fel de gol…

  1. Nu știi să apreciezi ceea ce primești și ai primit de la oamenii din viața ta.

O bună perioadă de timp am avut relații care nu s-au terminat în modul cel mai armonios, ceea ce a făcut să rămână o doză de ranchiună care m-a împiedicat să văd și să simt cu adevărat binecuvântările acelor relații sau darurile primite de la acei bărbați. Abia după un moment de puternică onestitate cu mine însămi am realizat câte daruri au fost ascunse în acele experiențe, respectiv relații. Căci uneori binecuvântările sunt deghizate în puternice șuturi în fund…

Învață să apreciezi tot ceea ce un om îți oferă și nu te vei mai simți singur(ă) niciodată. Am auzit și bărbați bârfind femeile care au trecut prin viața lor și nu m-am mirat că erau tot singuri sau în relații care nu-i mulțumeau. Când nu știi să apreciezi ceea ce ai primit (chiar și un zâmbet, o vorbă caldă, etc), viața îți va lua și puținul pe care ți l-a oferit.

  1. Te compari cu alții

Am observat, în special la femei, cum de multe ori privesc melancolice pozele afișate pe facebook de la nunta prietenei sau cu familia ideală. Da, pare romantic, dar nu e cazul să îți compari situația și relațiile cu ale altora. Mai ales că, tu nu poți privi la alte relații decât de la suprafață, fiind ușor să-ți faci scenarii de filme romantice, neștiind cât e de real ce vezi sau prin câte au trecut cei doi ca să ajungă acolo. Fiecare relație e extrem de diferită, fiecare experiență e unică și nu trebuie să fie la fel. Când înțelegi asta, înțelegi și că gelozia e absurdă, căci atunci când compari sau te compari, nu faci altceva decât să-ți împingi relația la marginea prăpastiei.

Bineînțeles, sunt multe alte cauze pentru care nu reușești să ai o relație împlinită, dar acestea sunt cel mai des întâlnite, motiv pentru care revizuirea lor te poate ajuta. Iar dacă nu ai o relație așa cum îți dorești este, cel mai probabil pentru că nu e cazul…:) pentru că cel mai probabil nici nu ți se potrivește în acest moment. Important este însă să te deschizi înspre relaționare și să continui să observi…iar genul de relații de care ai parte e cea mai bună busolă pentru a-ți indica pe unde te afli în drumul tău. Keep walking!

Cu drag,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

2 thoughts on “De ce nu ai parte de o relatie implinita

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.