Despre Cortul Rosu si rolul sau in viata unei femei

Pin It

Chiar dacă lumea s-a schimbat în ultimii o sută de ani și societatea patriarhală dă semne de stingere, încă există mult dezechilibru în ceea ce privește raportul Feminin-Masculin. Femininul nu este încă onorat așa cum se cuvine și nici recunoscut în autenticitatea sa, în primul rând de către femei și apoi de către bărbați. Astfel, femeile au ajuns să aibă așteptări mari de la bărbați, să le ceară să vadă femininul din ele, în condițiile în care femeia e cea care trebuie să devină conștientă de această resursă atât de vitală pentru fericirea ei.

Nefiind onorat și integrat Femininul, nici modul de manifestare masculin al bărbaților nu mai este unul autentic. Așa se explică violența crescută și acțiunile invazive asupra naturii care au loc în comunitățile noastre și în întreaga lume, precum și îndepărtarea de tot ce este natural și curgător.

Multe femei moderne au adoptat tiparul vechi masculin de a se raporta la viață și e vorba în special de Masculinul patriarhal. Pentru a putea restabili echilibrul feminin-masculin, e nevoie ca femeile să înceapă să recunoască și să manifeste din plin energia feminină, înainte de a pretinde bărbaților să facă asta, iar bărbații să procedeze la fel cu asumarea masculinului.

Pornind de la romanul cu același nume, scris de Anita Diamant, mișcarea Cortul Rosu din întreaga lume și-a propus să reînvie tradițiile ancestrale în care femeile se reuneau pentru a onora Femininul în toate formele sale de manifestare, pentru a se onora reciproc ca femei, ca purtătoare de energie feminină prin trupurile lor.

Aceasta presupune crearea unui spațiu pentru întâlniri regulate pentru femei în care ele își pot împărtăși poveștile de viață, trăirile și etapele prin care trec, în care pot să se relaxeze în feminitatea lor și să-și regăsească puterea interioară pentru a face față provocărilor relaționale din viața de familie, din viața socială și profesională.

Încă din cele mai vechi timpuri, genul acesta de întâlniri nu numai că aveau numeroase beneficii asupra stării interioare a femeilor, dar și asupra bărbaților și întreaga comunitate beneficia de pe urma lor.

Atunci când femeile se înțeleg, nici bărbații nu se mai războiesc între ei.

În zilele noastre, nevoia de conectare REALA și de relaționare la un nivel mai profund este din ce în ce mai acută. Refacerea acestei tradiții care reunește femeile în cerc, aduce numeroase beneficii femeii moderne care se simte singură și neînțeleasă într-o lume din ce în ce mai axată pe individualism, redându-i posibilitatea de a se conecta cu femei care trec prin provocări și etape similare.

Cortul Roșu nu substituie un workshop de feminitate sau diverse alte tipuri de terapie, deși este posibil să aibă și efect terapeutic, dar secundar.

Cortul Roșu este mai degrabă un spațiu de relaxare, de suport și încurajare, în care fiecare femeie se poate face auzită și în care nu există raporturi de subordonare, rolul facilitatorului este mai mult unul organizatoric. Rolul Cortului Roșu nu este altul decât refacerea legăturii cu Femininul, a femeii cu puterea ei feminină creatoare și a femeii cu surorile sale, cu puterea menstruației, a nașterii, a sarcinii, a mămiciei, menopauzei, în funcție de etapa în care se află fiecare.

Cortul Roșu rămâne un spatiu sacru în care femeile se întâlnesc pentru a onora Divinul Feminin, pentru a-și onora ciclul și etapele prin care trec.

Acesta poate presupune ritualuri de trecere, povești de viață autentice și împărtasiri care invita la vulnerabilitate si deschid inimile, ascultare și împărtășire din spatiul inimii, mesaje pentru suflet, cântece, dansuri și ceremonii sacre demult uitate, semințe de intelepciune pentru viața de zi cu zi, și mai ales…sprijin pentru femeile care traversează “poduri” (menstruație, prima experiență sexuală, căsătorie, sarcină, naștere, mămicie, menopauză sau alte schimbari importante).

11059611_985530268152441_6501310365191778240_nCercul se reunește în special în preajma momentelor de Lună Nouă și/sau Lună Plină, întrucât în aceste momente influența Lunii asupra energiei feminine din fiecare femeie este foarte mare. Dacă la Lună Plină energia feminină este amplificată, fiind un moment mai intens emoțional, la Lună Nouă aceasta este în faza de retragere și regenerare, fiind semnul unui noi început, timp ideal pentru setare de noi intenții.

Cortul Roșu se organizează de obicei în preajma acestor două momente (influența fazei Lunii durează în jur de 3 zile), în special la Lună Nouă, acesta fiind de altfel și un moment bun pentru menstruație, întrucât presupune un timp al refacerii și al trecerii.

Se știe că atunci când mai multe femei se adună împreună sau locuiesc împreună, este foarte probabil să menstrueze în același timp, de aceea la menstruație femeia are nevoie să se retragă și să fie alături de alte femei conștiente care traversează aceeași etapă și care o susțin. Despre etapele ciclului lunar al unei femei, te invit să citești mai detaliat și în cartea Spre Feminitate pe care o găsești și aici. 

Pentru mine, este o ocazie minunată ca femeie să îmi ofer un timp pe care îl dedic Femininului din mine, alături de alte femei de la care mereu am câte ceva de învățat. Apoi mă întorc acasă la familia mea, mai încărcată și mai luminoasă ca niciodată. Acesta este și unul dintre motivele pentru care soțul meu m-a încurajat mereu să susțin astfel de întâlniri… 🙂

Dacă îți dorești să participi la serile Cortul Roșu din Cluj alături de noi, te rugăm să te înscrii din timp. Mai multe detalii găsești aici. Dacă vrei să participi la Cortul Roșu în alte orașe mai mari, contactează-mă și te voi pune în legătură cu femeile care organizează acolo.

Cu drag,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

One thought on “Despre Cortul Rosu si rolul sau in viata unei femei

 1. Toma Emanuel Dariu says:

  suuper bine realizat filmul…(nu am citit cartea)
  Si, daca cititi si cartile Anitei Diamond, (incepand cu :”The secret”), veti intelege care e “Agenda” ei, si ce urmareste cu acest film foarte bine pus la punct…
  Foarte interesant si puternic subiectul !
  Informati-va si despre sponsorii ei, despre cine a starnit, cine a sustinut si sponsorizat miscarea feminina (“matriarhatul” – cum e si numit in film), si dupa ce cunoasteti aceste detalii, si istoria reala (versiunea biblica) a lui Jacov si a familiei lui, revedeti filmul inca ondata, si cantariti-l la adevarata sa valoare …
  Cat despre uniunea femeilor sub acest nume, ma imtreb, daca promovati si poliginia, deoarece sunt interesat …
  Success familiilor voastre si viitorului vostru !
  Shalom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.