Dincolo de bine si rau…e dans

Pin It

 

1Se spune că lumea se împarte în bine şi rău, în pozitiv şi negativ, în masculin şi feminin, în lumină şi întuneric, în naştere şi moarte, sacru şi profan.

Trăim vremuri în care se spune că lumea este mai mult neagră decât albă, mai mult negativă decât pozitivă, mai mult întunecată decât luminoasă, mai mult moartă decât vie.

Ceea ce nu se spune însă aproape niciodată este că dincolo de această dualitate există o profundă unitate, din păcate mai greu de perceput. Dincolo de separare totul este Una. Aşa cum spunea şi Rumi Dincolo de bine şi rău e un câmp. Ne întâlnim acolo. Şi atunci întrebarea este cum ajungem acolo?

De aceea, masculinul caută femininul şi invers, pozitivul atrage negativul, lumina are nevoie de întuneric pentru a exista şi totul se transformă astfel într-un un dans al polarităţilor. Însă acest dans este cel ce reface echilibrul şi dă farmec vieţii.

Astfel, ne separăm pentru a ne reuni, ne respingem pentru a ne regăsi îmbrăţişaţi, ne îndepărtăm pentru a ne apropia, greşim pentru a invata, ne urâm pentru a învăţa iubirea şi murim pentru a cunoaşte nemurirea.

Doar înţelegând aceste lucruri vom putea depăşi dualitatea, doar acceptând ambele polarităţi le vom putea unifica, acea coincidentia oppositorum de care vorbea şi Mircea Eliade.

De aceea, fiecare are la îndemână oglinzi, pentru a-şi putea observa atât lumina cât şi umbra.

Atât timp cât îţi negi unul dintre aceste două aspecte, vei continua să suferi şi să te revolţi împotriva lumii, împotriva Vieţii înseşi. Căci nu poţi echilibra o balanţă dacă ignori una din cele două părţi.

Cu alte cuvinte, dacă degetul tău e îndreptat mereu înspre exterior (alţii), înseamnă că nu accepţi că ceea ce vezi există şi în tine.

Dacă ochii tăi nu percep frumuseţea în aceeaşi măsură cum percep urâţenia sau negativitatea, nu poţi atinge echilibrul. Dacă n-ar fi aşa, nu te-ai revolta, dar nici resemna, ci pur şi simplu ai trece la următorul nivel, dar acceptarea rămâne primul pas.

Şi orice dans în doi începe cu un prim pas înainte şi un pas înapoi…iar dansul polaritatilor creează armonia.

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

One thought on “Dincolo de bine si rau…e dans

  1. Bogdan says:

    Foarte frumos articol. Ce se completeaza cu dansul si evolutia e faptul ca atunci cand dansezi, partenerii de obicei danseaza in forma de sprirala, reprezentand evolutia impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.