Dramele si descarcarea emotionala

Pin It

angel and sadnessCand eram copil, cand cineva sau ceva reusea performanta de a-mi apasa butoanele sensibile sau punctele vulnerabile, obisnuiam sa ma retrag intr-un coltisor doar al meu si acolo incepeam sa-mi dau drumul.

Odata cu descarcarea furtunii interioare, se reaseza o stare de liniste, razele pareau sa lumineze din nou si viata se vedea deja altfel.

Apoi mi-am dat seama ca si altii faceau la fel, doar ca multi nu mai aveau rabdare si sareau peste partea cu retragerea. Iar viata nu era mai luminoasa dupa descarcarea pe ceilalti, din contra.

Cu siguranta multi oameni inca mai facem asta, uneori emotiile au nevoie de un cadru proprice pentru a se revarsa, alteori nu mai asteapta niciun cadru si nimeni nu si-ar dori in acel moment sa le fie “victima”.

Deoarece nu-i intelegem originea, ceva in noi cauta permanent descarcarea emotionala. Astfel, mintea ajunge sa creeze o intreaga poveste in care tu esti personajul central, iar cei din jurul tau au diferite roluri : negative si pozitive. Si stim din filme ca personajul negativ trebuie pus la punct…Ce nu stim este ca nu e decat o proiectie mentala inconstienta, generatoare de multa suferinta.

Toata povestea care se tese in jurul tau e tot un spatiu de manifestare pe care emotionalul tau si-l construieste. Ajungi sa nu mai vezi padurea de copaci, pe cei de langa tine nu-i mai vezi ca oameni cu calitati si neputinte profund umane, ci ca personaje dintr-o drama fara de sfarsit.

Sau cum spune un prieten foarte drag, Cristi Popan: Toate povestile romantat-dramatice ce ni le spunem despre noi sau despre iubire si viata … sunt doar o scuza confortabila si inacceptabil de naiva destinata sa ne exonereze de responsabilitatea investigarii prin atentie a vietii.

Aceasta explica si gustul pentru telenovele, stiri romantice sau tragice, romane interminabile sau interesul pentru vietile “altora” promovate de media sau de mediul social. Toate acestea nu sunt decat canale pe unde sa ne scurgem deseurile emotionale. Dezavantajele acestor canale este ca aceasta scurgere nu este decat temporara, antrenand si mai multa nemultumire in viata noastra.

Traim drame in care jucam diverse roluri, tocmai pentru ca ne este teama sa acceptam si sa traim momentul prezent asa cum este. Sub pretextul ca suntem oameni foarte ocupati, refuzam sa ne investigam mai mult realitatea interioara si sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce ni se intampla.

Si totusi avem puterea de a alege inainte de a ne descarca…Gurdjieff spunea ca daca cineva te infurie, sa astepti intotdeauna 24 ore inainte de a te descarca pe acea persoana.

Personal, am incercat asta si intr-adevar, dupa 24 ore nu mai simteam deloc nevoia sa-i mai spun nimic dureros, intrucat am avut suficient timp sa realizez ca ceea ce e in afara mea provine de fapt dinauntrul meu.

Pentru a iesi din dramele pe care mintea le construieste nu am gasit alta solutie decat activarea butonului de auto-observare. Bineinteles ca acesta nu actioneaza permanent la inceput, dar se antreneaza prin exercitiu si prin a-ti acorda timp si spatiu pentru a intelege. Iar intelegerea (revelatia) sa te gaseasca intotdeauna exersand…

Privita de departe, suferinta ta nu e decat o poveste. Si cine ai fi tu fara povestea ta?

Cu drag, AdelaHaru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

One thought on “Dramele si descarcarea emotionala

 1. ella says:

  Un articol scurt si intelept.Daca extragi anumite cuvinte “retragete””auto-observare”PRACTICA”exerseaza” cipa de clipa.Atunci se naste o minte linistita.Si de aici mirarea,minunea,maretia unei vieti de radiatie .
  Exista o reclama de la Oringi F.Adevarata.Cine a inteles prin revelatie,va stii ca asa este.Ea suna astfel
  “IMPREUNA , aduna bucuria –beneficii duble cu pachetele de sarbatori”
  Cand aplici tehnica eliminarii -vei fii!
  Numai Impreuna! Elena Georgescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.