Fa cunostinta cu tine…

Pin It

 

Mi-am petrecut o bună parte din timp studiind ce au nevoie oamenii pentru a avea încredere în sine. Primul răspuns care îmi venea mereu era cel auzit în multe locuri, şi anume experienţa. Însă mereu am simţit că acest răspuns este incomplet, întrucât există oameni fără experienţă, dar care emană încredere în ei înşişi, chiar şi anumiţi copii se numără printre aceşti oameni.

Răspunsul pe care l-am primit ulterior a fost cunoaşterea de sine. Astfel, cu cât afli mai multe despre tine, cu atât devii mai încrezător. Într-adevăr, cel mai bine te cunoşti prin experienţele de care ai parte, dar şi prin îndreptarea atenţiei spre interior..

Dacă nu te cunoşti foarte bine, vei fi foarte afectat mai devreme sau mai târziu de ceea ce ţi se spune că eşti, motiv pentru care nu mai putem vorbi de încredere în sine.

Şi cu toate că spunem că avem încredere în noi înşine, preferăm de cele mai multe ori să ne ascundem după diverse măşti sau ne stricăm foarte uşor buna-dispoziţie atunci când auzim vorbindu-se urât despre noi, tocmai pentru că părerea celorlalţi despre noi contează.

Ei bine, dacă părerea celorlalţi îţi modifică foarte uşor starea de spirit, înseamnă că mai ai de lucrat la cunoaşterea de sine. Şi atunci vine întrebarea: Ce faci pentru a te cunoaşte mai bine? Sau ce anume ţi-e frică să afli despre tine şi de ce?

În general, oamenilor le este teamă să se cunoască. Le este teamă că vor afla lucruri care le va întoarce pe dos imaginea pe care şi-au construit-o despre ei înşişi şi despre lume.

Dar uită că mai devreme sau mai târziu se vor confrunta oricum cu toate aspectele lor pe care şi le-au renegat, atrăgând în viaţa lor acele situaţii deloc plăcute menite să le zguduie iluziile şi amăgirile pe care şi le-au construit pentru a se proteja de sinele lor.

Şi atunci, e ca la medic. De ce să nu acţionezi preventiv, când încă se mai poate face ceva şi nu reparator când de cele mai multe ori e prea târziu pentru a te mai salva?

Dacă refuzi să te cunoşti de bună-voie, la un moment dat, viaţa te va forţa într-un mod foarte neplăcut să o faci. Dacă nu crezi, uită-te oamenii din jurul tău…Cât timp crezi că te mai poţi eschiva? E timpul să faci cunoștință cu tine..

Cu drag,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.