Frozen sau cand inima e inghetata

Pin It

Zilele trecute am avut ocazia sa vizionez filmul Frozen, o animatie plina de invataminte. Imi place sa urmaresc in filme ceea nu apare ca fiind foarte evident. De data asta, scenariul filmului e facut dupa o poveste scrisa de Hans Christian Andersen, cel care mi-a incantat copilaria.

Am descoperit ca povestea e cat se poate de actuala si ca fiecare se poate ragasi mai mult sau mai putin in ea.

Fiecare ne-am construit candva un regat de gheata si am pus paznici care sa-i sperie pe cei care indraznesc sa se apropie prea mult de noi. Principalul motiv pentru care relatiile devin dificile este ca fiecare isi creeaza un astfel de regat la un moment dat, astfel incat comunicarea devine din ce in ce mai ingreunata.

Dar mai devreme sau mai tarziu, descoperi ca nu esti decat prizonierul unei inchisori create doar de tine prin intermediul fricii. In aceasta privinta, puterea printesei Elsa devine un pericol pentru cei din jurul ei, doar pentru ca frica de propria-i putere a ajuns sa o domine.Nu, nu mijloacele sunt cele care ne domina, ci propriile temeri inoculate prin niste programe in copilarie.

Castelul de gheata al printesei este castelul ego-ului sau, ceea ce o separa de aceasta lume. Aceasta separare aduce intotdeauna dupa sine multa raceala. Teama o determina sa construiasca monstru care sa-i protejeze pe ceilalti de pericolul puterilor ei. In realitate, ea nu cauta decat sa se protejeze pe sine din prea multa teama.

Oamenii reci nu sunt decat oameni calzi care au mare nevoie de iubire, insa si-au pus mai multe ziduri, din teama ca nu se vor putea controla.

Cu cat cauti sa te protejezi mai mult pentru a nu fi ranit, cu atat arati ca nu ai inteles nimic din lectiile iubirii.

Daca avem puterea de a ne construi lumi in care sa ne izolam, atunci cu siguranta avem si puterea de a construi ceea ce ne dorim cu adevarat de la viata.

Lectia aceste povesti este incredibil de frumoasa: doar iubirea poate topi gheata, egoul, teama. Orice alta tehnica nu iti va fi de folos. Cine stie, poate nu e decat o modalitate a naturii universului de a ne determina sa exploram iubirea.

Deloc intamplator, in film e evidentiata foarte clar diferenta dintre iubire si proiectia “indragostirii”. Asta pentru ca indragostirea presupune gesturi care vin din mental, din dorinta de proiectare a nevoii de afectiune si de validare pe altcineva, din dorinta de a ne face iubiti pentru ceva anume, pe cand iubirea presupune gesturi care isi au originea in inima si care nu necesita un motiv anume.

Dar aceste gesturi din inima au nevoie de timp sa se manifeste sau sa fie recunoscute, iar majoritatea dintre noi nu mai avem rabdare…si nici disponibilitatea de a ne uita in sufletul celuilalt cu ochii unui dumnezeu, pentru a scoate la lumina ce e mai bun si mai frumos din el.

Ramane sa renuntam intai la tot ceea nu suntem…

Tu alegi daca vrei sa-ti creezi un regat de gheata in care nu e aproape nimeni poftit sau un regat al iubirii cu portile larg deschise. Iar daca inima e inghetata, da-i voie sa se topeasca, cu siguranta cineva isi va dori sa o guste 😉 Let it go!

AdelaHaru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.