Cand ai nevoie de incredere

Pin It

În multe articole pe care le-am scris în materie de relații am vorbit despre încredere, deoarece trădarea ei doare destul de tare.

A înșela vine de altfel de la încrederea oferită cuiva, însoțită de dezamăgirea că aceasta nu a fost prețuită. De aceea, în materie de relații, indiferent de natura lor, înșelatul se practică destul de des. De ce? Pentru că degeaba îți oferă cineva încrederea sa dacă tu nu ai încredere…în tine în primul rând. Așa vei continua să te amăgești pe tine însuți ca apoi să te dezamăgești și să pierzi încrederea celor dragi ție.

De fiecare dată când interacționăm cu cineva, ni se oferă o nouă ocazie de a construi încredere sau de a o întări. E ca și cum mai punem o cărămidă prin deschiderea manifestată unul față de altul. Deși ea se construiește pas cu pas, de multe ori pare să se năruiască într-o clipă. E ca și atunci când construiești o casă sau plantezi un arbore…îi ia mult să se înalțe, dar foarte scurt timp să se dărâme.

De multe ori mi s-a întâmplat să mă simt jignită de faptul că anumite persoane nu credeau în mine, ba chiar să le reproșez de ce nu îmi oferă un minim de încredere. Mă durea când observam asta, dar de fapt mă durea faptul că nici eu nu-mi acordam acea încredere pe deplin, altfel nu aș fi așteptat-o de la „anumite” persoane.

Până într-o zi când m-am întrebat:

Îmi acord încrederea aia pe care o tot aștept de la alții? Îmi respect alegerile pe care le fac în numele valorilor mele? Îmi asum responsabilitatea pentru „greșelile” mele? Îmi ascult intuiția sau vocea interioară? Îmi urmez visele în ciuda obstacolelor? Îmi cunosc limitele, știu să spun NU dacă e nevoie? Am curajul să îmi arăt vulnerabilitatea fără să mă judec?

Răspunsurile mi-au schimbat viața în timp, căci un lucru e cert…încrederea se construiește în timp, cu fiecare pas pe care îl faci spre tine și spre cel cu care interacționezi. Așa am ajuns să mă felicit pentru „reușitele” care nu apăreau în ochii lumii, să mă încurajez când alții mă descurajau, să îmi accept neputințele și să mă „cobor” în ochii altora dacă asta însemna să fiu eu însămi, să accept că voi fi judecată și că nu mă privește. Adică să renunț la imaginea de sine și la judecata de sine…N-a fost așa de greu, până la urmă era doar o imagine proiectată de egoul meu care oricum nu mă hrănea sufletește.

Încrederea se poate acorda, dar nu se poate pretinde. De ce? Pentru că nu ai de ce să pretinzi încredere, e inutil atât timp cât tu ai încredere în tine și în ceea ce faci. Dacă cineva nu vrea să ți-o acorde nu e treaba ta. Poți forța pe cineva să-ți ofere ceva?

Dacă tu îți respecți propriile limite, dacă îți respecți angajamentele, dacă îți cunoști vulnerabilitatea, dacă te accepți și nu te critici, e foarte probabil să procedezi la fel și cu ceilalți, ceea ce îi va determina să se simtă în largul lor în prezența ta și să îți acorde încredere.

Într-o relație, încrederea crește dacă ceea ce împărtășim e despre noi, nu despre alții, dacă e despre ceea ce simțim și nu despre ce  trăiesc sau cred alții. Încrederea e despre a respecta vulnerabilitatea celuilalt și a-i oferi spațiu să fie, fără a judeca sau a te simți superior.

În materie de vulnerabilitate, Brene Brown spunea că Dacă nu poți cere ajutorul cuiva, înseamnă că nu ai o relație de încredere cu acea persoană. Căci dacă ție ți-e jenă să ceri ajutor deoarece te face să te simți inferior, cu siguranță vei crede la fel când vei fi tu în postura de a ajuta pe cineva. De aceea mila nu e sănătoasă. Decât să oferi ajutor din milă și să te simți superior față ce celălalt, mai bine îți vezi de treaba ta. Mila cu compasiunea cu două chestii total diferite.

Încrederea într-o relație are la bază încrederea în sine. Căci tot ceea ce faci pentru tine, vei face la un moment dat și pentru celălalt, fie că e din dragoste, fie că e din frică.

Și închei cu un citat pe care l-am auzit tot la Brene Brown:

Nu cred în oamenii care spun TE IUBESC dar nu se iubesc pe ei înșiși.

Până una alta, eu zic să le acordăm oamenilor încredere fără a aștepta prea multe dovezi că ne-o merită, dacă asta simțim. În timp, prin tot ceea ce ne oferim unul altuia, încrederea va decide dacă rămâne în relație sau se retrage. Căci avem mare nevoie unii de alții și avem mare nevoie să ne acordăm încredere…

Cu drag,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.