Libertatea in relatii

Pin It

Un semn de evolutie al zilelor noastre este ca se vorbeste din ce in ce mai mult de libertatea in relatii. Dupa ce am vorbit despre control si acceptare in relatii, voi incheia “trilogia” cu libertatea.

Faptul ca ne punem tot mai mult problema libertatii arata ca incepem sa ne dam seama ca in subconstientul nostru ne-am creat “inchisori” si “ziduri” care nu ne dau voie sa experimentam, sa crestem, sa fim, sa stralucim.

Nu iti poti dori libertate decat atunci cand constientizezi ca esti prizonier. Sunt multe pasari in colivii care nici macar nu constientizeaza ca sunt captive.

  1. Libertatea nu se cere, libertatea ti-o asumi tu singur sau nu.

Pe scurt, daca trebuie sa ceri permisiunea sa faci ceva sau sa exprimi liber ceea ce simti pentru cineva, inseamna ca nu esti liber.

Partea mai interesanta este ca tu esti singurul care isi poate oferi sau restrange libertatea, nimeni altcineva nu o poate face pentru tine. Dar e mai confortabil sa crezi ca programul de la job, familia, sotul sau sotia, copiii, educatia, societatea, etc iti restrang libertatea de a fi asa cum simti.

Adevarul este ca majoritatea nu suntem liberi , dar nu relatiile pe care le avem ne ingradesc libertatea, ci doar ne arata ca singuri ne ingradim libertatea de a fi…noi insine.

Pe scurt, nu poti fi liber intr-o relatie daca tu nu iti dai tie voie sa fii liber in tot ceea ce faci si simti si daca nu ii dai celuilalat voie sa fie asa cum este.

De fiecare data cand vrei sa-l schimbi pe cel de langa tine, te privezi de libertate.

De fiecare data cand esti mai ocupat de viata celorlalti decat de a ta, te privezi de libertate.

De fiecare data cand vrei sa stii tot ce misca celalalt, dar tu nici macar nu esti constient de aerul pe care il respiri, te privezi de libertate.

Si de fiecare data cand faci eforturi de a fi pe placul cuiva, pentru a te simti iubit, te privezi de libertate.

  1.  Nu libertatea sexuala sau de orice natura creeaza ruptura in cuplu, ci incapacitatea de a te accepta si arata asa cum esti

De aici la un intreg lant de minciuni si ipocrizie e doar un singur pas. Comportamentul a fost invatat inca din copilarie cand in preajma parintilor nu ne puteam comporta cum simteam fara sa fim pedepsiti.

Libertatea in relatii apare intotdeauna ca o consecinta a sinceritatii maxime fata de tine insuti. Cand refuzi sa mai fugi de ceee ce nu iti convine, de ceea ce “nu se cade”, de frustrarile tale si alegi in schimb sa le patrunzi sau sa le explorezi fara teama, incepi sa intelegi totul  la un alt nivel.

Abia cand vei reusi sa faci asta cu tine insuti , poti avea intentia de a-l intelege pe cel de langa tine. Pana atunci…nicio sansa sa-l intelegi.

Cand nu il intelegi pe cel drag, e primul semn ca nu te intelegi pe tine si ca, inconstient, “sari” mereu peste ceva important din viata ta.

Asa ca pe mine ma amuza discutiile in contradictoriu legate de libertatea in relatii si de a fi sau a nu fi “poligam”. Pasari in captivitate  care discuta despre transcendenta pasarilor migratoare, gaini care se cred vulturi.

Adevarata libertate nu se alege precum un produs din supermarket, ci vine la pachet cu constientizarea. Libertatea nu inseamna sa iti lasi poftele, viciile si instinctele sa mature cu tine pe jos , ci in a le recunoaste, a le accepta si a le permite sa te intareasca, nu sa te distruga. Pana si animalele sunt mai libere in manifestare decat majoritatea oamenilor, deoarece nu-si reneaga instinctele in numele “civilizatiei” si al “bunului simt”.

Atata timp cat nu recunosti ceea ce sexul iti arata despre tine ca om, vei trai intr-o continua renegare a ceea ce este vital in experienta umana numita “viata”.

  1. Adevarata libertate nu exista fara responsabilitatea fata de tine insuti

Cand un om isi traieste libertatea inseamna ca a ajuns la un nivel de maturizare pe care nimeni nu i-l poate lua, ceea ce implica de la sine responsabilitatea.

Libertatea fara responsabilitate nu e libertate, e inconstienta sau prostie. Nu poti fi liber daca nu esti constient. 

Faptul ca esti cu mai multi parteneri nu te face liber. Dar faptul ca poti fi acolo cu toata prezenta ta pentru fiecare indica un grad profund de maturitate, libertate si intelegere.

Pe scurt, adevarata libertate apare doar atunci cand alegi sa nu mai fugi si te confrunti cu demonii tai si ai celui de langa tine. Abia apoi vei realiza ca a-ti pune problema de a fi liber in relatii e inutil. 

Ceea ce am scris aici e din proprie experienta, nu trebuie sa fie si adevarul tau. N-am zis-o eu, ci un mare intelept pe care multi il venereaza de secole fara sa-i inteleaga invataturile, “adevarul te va face liber”.

Fragment din cartea “Relațiile conștiente, Feminin și Masculin, între oglindire și provocare”.

Pe curand,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.