Maternitatea conștienta si lectiile ei

Pin It

Nimeni nu te învață să fii mamă..nici cărțile, nici mama, nici prietenele, nici măcar alte mame. E o experiență pe care nu ai cum s-o înțelegi decât în momentul în care treci prin ea. De aceea, orice așteptare pe care ai putea-o avea de la tine e posibil să fie departe de ceea ce îți va aduce realitatea. Prin urmare, e bine să renunți din start la așteptarea de a fi într-un anume fel.

Acest lucru se întâmplă pentru că maternitatea presupune din start o relație…relația ta cu o ființă nou venită pe lumea asta. Și orice relație e încărcată de darul imprevizibilului. Nu are cum să nu fie specială și imprevizibilă, fiind vorba de felul în care se inițiază o ființă proaspăt sosită pe lumea asta în viața de zi cu zi. Maternitatea nu e ceva ce construiești de o singură parte, la un singur pol, iar dacă crezi asta, te vei trezi că vei fi precum meșterul Manole, ceea ce construiești ziua, noapte se va surpa. E o relație care necesită timp, răbdare, încredere și mai ales blândețe. Ca orice relație de durată de altfel…Nu are cum să nu te dea peste cap, să nu-ți schimbe perspectivele asupra vieții, să nu-ți pună în lumină diverse comportamente și să nu ți le șlefuiască în cele din urmă.

Maternitatea presupune și o nouă etapă din viața unei femei, o etapă importantă care te forțează din nou să-ți confrunți umbrele și să le accepți în sfârșit, să crești, să speri, să îndrăznești, să iubești…altfel decât ai făcut-o până acum. E o etapă care te curăță la nivel emoțional, dacă îți dai voie și dacă îi recunoști acest rol. Și dacă te vei regăsi regretând pasul făcut, la scurt timp bebelușul te va aduce cu picioarele pe pământ, arătându-ți că nu te-ai mai întoarce pentru nimic în lume la viața dinainte.

Puseele de creștere ale bebelușului devin și puseele mamei care crește pe interior, transformându-se într-o femeie matură, puternică și înțeleaptă, chiar dacă aparent e un haos care nu pare să ducă nicăieri. Pentru că da, orice creștere poate fi dureroasă, dar în asta stă de fapt secretul transformării noastre ca ființe umană.

Sarcina e o perioadă de curățare, la fel și primii ani din maternitate sau poate mai mulți, depinde. Nefiind preocupați de igiena emoțională, majoritatea oamenilor nu au înțeles această curățare și au pus repede etichete femeilor care traversează o astfel de perioadă. Se știe că în perioada sarcinii și o bună parte după naștere, femeia este foarte vulnerabilă. Dacă toată lumea îi dă de înțeles că are o problemă gravă, că ceea ce face nu e bine sau e suficient de…, dacă e lăsată să cadă în capcana comparației cu acele mămici care par perfecte, aceasta poate cădea cu ușurință într-o mlaștină emoțională din care să iasă foarte foarte greu sau în unele cazuri să rămână acolo o bună parte din viață.

Iar nașterea e șansa femeii de a-și lua puterea înapoi, de a avea încredere în corpul ei și în tot ce înseamnă Feminin. Cel puțin așa a fost pentru mine.

Felul în care am venit pe lume își spune cuvântul și acum în viețile noastre, chiar dacă nu ne mai amintim nimic. Mintea conștientă nu mai știe, dar corpul nu uită niciodată primul contact cu aerul, cu pielea mamei, cu mediul înconjurător…E o trecere atât de bruscă și de intensă încât nu are cum să o uite. De aceea, pentru o femeie e important cum aduce pe lume copilul, căci ea se mai naște o dată, odată cu copilașul ei. Pentru mine, a fost cel mai mare dar pe care mi l-am putut face și pe care bebe mi l-a făcut: acela de a se naște într-un mediu intim, într-un spațiu protector care să-i facă trecerea lină și blândă, darul de a se naște acasă, într-un mod natural și curgător.

După naștere am plutit de bucurie și de extaz…până când a început furtuna. Cu nopți nedormite, cu pusee de creștere, cu emoții vechi care ieșeau la suprafață despre cum am fost eu tratată când eram bebe, cu furia neputinței în fața plânsului, cu teama că ceea ce fac nu e bine, etc. Multe aspecte din tine ies în această perioadă…și nu e nicio dramă, e exact ceea ce ai nevoie pentru a pune balsam pe rănile de care nici nu știai că le mai ai și a le lăsa în sfârșit să se vindece.

Căci după naștere, focusul tuturor este pe copil și prea puțin pe mamă care, deloc întâmplător că începe să se îndoiască de capacitatea ei de a fi mamă atunci când nimeni nu o sprijină. Se vorbește mult despre copil și despre „cum ar trebui” să procedeze părinții, dar prea puțin despre ce ascund cu adevărat nopțile nedormite, durerile care îți străbat corpul și aproape deloc despre emoțiile care o încearcă pe proaspăta mămică. Dacă acestea sunt catalogate drept negative de către cei din jur, ele sunt mușamalizate și băgate sub preș sau lăsate să controleze liber comportamentul mamei ca și cum așa ar fi normal, sub etichete precum „depresie”, „post-partum”, etc.

Un lucru este cert: maternitatea conștientă scoate multe la suprafață și te învață despre ce înseamnă a lăsa să curgă la propriu, despre acceptare și mai ales despre blândețe. Căci nu poți blândă cu propriul copil și dură cu tine însăți. Și e ocazia perfectă de a pune în practică toată teoria de dezvoltare personală…în caz că te credeai mai luminată :))

Relația cu copilul îți readuce la lumină relația cu copilul tău interior, cu mama, cu tata, cu femininul, cu masculinul și nu în ultimul rând relația ta cu tine, felul în care te-ai tratat până în prezent își va spune cuvântul în această relație. Nu întâmplător le spun femeilor care vor să fie mămici că toata viața ta de dinainte e de fapt pregătire pentru asta. Maternitatea nu te iartă de lucrurile cu care nu ai lucrat, excepție dacă rămâi în letargia inconștienței, dar tot nu e sigur că scapi :))

Un copil deschide inimi…Văd cum bunicii parcă au întinerit de când a venit, cum ochii noștri sclipesc de bucurie, cum brațele noastre parcă în sfârșit și-au găsit adevărata menire, cum inima mea nu a mai fost niciodată atât de deschisă și parcă e un vulcan care dă pe dinafară de la lava iubirii.

Dar același copil deschide și răni...și eu una nu am cunoscut încă părinți fără răni sau care să-și fi vindecat tot ce aveau de cicatrizat. Iar rănile astea se cer asumate. Ceea ce părinții noștri nu au știut la vremea aceea să facă. Iar dacă nu ni le asumăm ele trec mai departe, la următoarea generație. Pentru mine acesta este de fapt parentajul conștient, acel parentaj în care părinții nu mai aleg să fugă de ei înșiși, ci rămân acolo, în acel spațiu de acceptare a propriei umbre și de conștientizare a prezentului. Căci nu este maestru care să te țină mai aproape de momentul prezent decât un copil.

Am ales să scriu mai mult despre asta pentru că e etapa prin care trec, dar și pentru că m-am săturat de teorii despre cum să-ți crești copiii și despre pozele din media cu care am crescut sau mai binezis din mass-media despre familia perfectă, mama impecabilă, perfectă și fericită. Mă interesează povești reale, nu concepte despre „cum ar trebui”.

Despre durerile sufletești care tulbură o mamă nu prea s-a scris, decât în termeni medicali și nu știu pe cine interesează un asemenea aspect, în afară de o mamă care se confruntă cu ele. Vestea bună e că aceste dureri se vindecă ușor dacă mama este la rândul ei susținută de alte mămici conștiente care au trecut prin asta.

Vreau să știi, dragă mamică, oriunde te-ai afla, că nu ești singură și că ești minunată așa cum ești. Că nu există mama perfectă, iar perfecțiunea pe care o cauți e deja în viața ta prin câteva cuvinte: totul este perfect așa cum este! Continuă să îți asculți instinctele și vocea interioară și vei ști ce ai de făcut. Iar relația cu bebelușul nu e bătută în cuie, ea fluctuează ca orice altă relație. Nu e nimic de controlat în ea, nu e nimeni superior în această relație și nu există reguli, căci fiecare relație e unică în felul ei.

La ceas târziu, în profunzimea liniștii, când bebe doarme și eu mă pot scufunda în apele din interior, voi continua să scriu…despre ce descopăr zilnic despre această relație și despre emoții. Așa, ca să știi că nu ești singură, ca să știi că nu ești singura. Dacă te interesează subiectul, abonează-te la newsletter și rămâi aproape.

Cu drag,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.