Merita sa mai ai incredere?

Pin It

Merita să mai am încredere în oameni, în relaţii, după ce tot ce a fost?

Mi-am pus şi eu această întrebare şi întrucât o citesc de multe ori pe chipurile retincente ale oamenilor, mi-am dorit să răspund prin rândurile de mai jos, din experienţele mele de până acum.

Am observat că încrederea creşte odată cu numărul de experienţe pozitive sau dătătoare de încredere, dar şi scade proporţional cu numărul de experienţe negative în acest sens. Însă cu un pas înainte şi unul înapoi nu poţi înainta.

După ce ai trecut prin cel puţin trei experienţe similare în care te-ai „ars”, tragi linie, faci o medie şi devine oarecum normal să ai îndoieli atunci când o nouă experienţă cu alte personaje îţi bate la geam. Alte măşti, aceleaşi chipuri, ai spune, precum vorba poetului.

Şi atunci am îndreptat degetul dinspre ei spre mine şi iată ce am concluzionat:

Am crezut, am visat, m-am înălţat, am zburat. M-am temut, am tremurat, am căzut, m-am lovit, m-am ridicat. Am luat-o de la capăt. Şi iar am crezut…şi iar am căzut, dar n-am uitat.

N-am uitat că am zburat, n-am uitat savoarea acelui moment şi chiar dacă nu a durat mult, am învăţat că Viaţa se compune din astfel de momente şi pentru astfel de momente merită trăită.

N-am uitat durerea căzăturii, nici clipele de convalescenţă când credeam că nu mai merită să trăieşti, dar am învăţat din acea durere cât alţii învaţă într-o viaţă. Unii aleg drumul lung, dar sigur, alţii preferă scurtătura chiar dacă e riscantă.

Am învăţat că durerea îţi poate fi cel mai bun maestru şi că lecţiile ei nu se uită niciodată. Dar dacă mereu cauţi să fugi de acest maestru, nu-ţi vei învăţa lecţiile, precum elevul chiulangiu, repetând aceleaşi greşeli.

Şi într-adevăr sunt dureri care poate nu se uită niciodată, precum durerea trădării sau a despărţirii şi atunci simţi că nu poţi ierta…dar te poţi ierta pe tine însăţi.

Şi poţi mulţumi pentru zâmbetele primite, pentru momentele de vis trăite, pentru lacrimile vărsate şi mai ales, pentru lecţiile învăţate.

Căci odată învăţate, lecţiile nu se mai repetă! Şi odată ce ai trecut testul, răspunsul este DA, merită să ai încredere, din nou!

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

One thought on “Merita sa mai ai incredere?

 1. Lena Ungureanu says:

  Foarte frumos!
  Intr-adevar,”savoarea inaltarii” nu poate dura prea mult aici,materia nu se inalta,dar partea spirituala din noi creste cu fiecare experienta acumulata,cu fiecare iertare pe care o dam noua sau altora,dar mai ales altora!Lasam iubirea pe care a pus-o Dumnezeu in fiecare din noi, sa se inalte acolo de unde vine si strangem prin daruire Darul Cel Mai De Pret,la care toti nadajduim.
  M-am intrebat si eu deseori de ce “durerea este cel mai bun maestru” si am inteles ca numai asa intelegem noi, oamenii,lectiile vietii:suferind.Asa au inteles si Apostolii Lui Adevaruri din Cuvintele Sale. Dar,ce mangaiere ne-a lasat Dumnezeu,care ne iubeste pe toti:suferinta aduce cu ea lacrimi,care spala sufletul de incarcatura negativa,de pacatele noastre.Apare acceptarea,apare eliberarea,usurarea si iar zburam… ,pana cand ne vom invata toate lectiile si ne vom intoarce “Acasa”,de unde venim cu totii!
  Uneori,putem plange pana nu mai avem lacrimi si tot nu dispare durerea,iar atunci…am invatat ca trebuie sa ma rog.Sa-i spun Lui durerea mea,caci El este cel care m-a creat si ma cunoaste cel mai bine.Apoi vin darurile:intelegerea lucrurilor,a starilor,a cailor catre eliberare.
  Incercati si veti gasi intotdeauna Calea.
  Pace,iubire in suflet si ajutor de la Sfanta Treime,va doresc la toti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.