Onorarea femininului: Hranind energia YIN

Pin It

Trăim vremuri în care energia feminină este strivită și suprimată de către copleșitoarea energie yang. Viteza, dezvoltarea rapidă, expansiunea, acumularea și distrugerea par să fie principalele noastre forțe de conducere.Totuși, asta nu are legătură cu chestiunea femeia vs. bărbatul, ci raportul Yin – Yang.

Potrivit Medicinei Chineze, ceea ce vedem în lume este manifestarea unui mare dezechilibru între Yin și Yang, unde Yin a fost aspru asuprit de excesiv agresivul Yang. Chiar dacă femeile sunt relativ mai Yin decât bărbații, acest dezechilibru de bază este la fel de mult parte din noi precum este și din bărbați și poate asta ne costă foarte mult sănătatea.
Noi toți, atât bărbații cât și femeile, trebuie să începem să ne gândim să ne hrănim în așa fel încât Yin-ul nostru să fie întărit. Făcând acest lucru, vom păstra energia feminină cu calitățile sale creative, dătătoare de viață și care întrețin viața, creându-se astfel  mai mult echilibru în fiecare din noi și în jurul nostru.

Ce sunt Yin și Yang

BC6637-001Cei mai mulți dintre noi am auzit de Yin și Yang, cele mai fundamentale și cele mai complexe concepte din Medicina Chineză care își au originea în filozofia Taoistă. Deci ce sunt ele?
Yin și Yang sunt două energii complementare care există numai una în legătură cu cealaltă. Când Yin este umed, rece, întunecat, greoi, acesta tinde să se contracte și să rămână nemișcat. Când Yang este uscat, cald, luminos, aerisit, tinde să se extindă și să se miște.

Dacă ne gândim la ciclul continuu al zilei și al nopții, ziua fiind Yang și noaptea Yin, putem să observăm creșterea și descreșterea constantă a celor două energii.
Chiar și în timpul nopții capacitatea zilei este implicită: imediat după miezul nopții – punctul culminant al energiei Yin – noaptea începe trecerea înapoi spre următoarea zi, înapoi spre Yang.

În medicina Chineză se spune că Yin și Yang nu sunt doar opuse, ci și interdependente (nu poate fi întuneric fără lumină) reciproc mistuitoare (lumina consumă întuneric deoarece devine puternică și invers) și inter-transformatoare (ziua și noaptea se schimbă continuu una în cealaltă).
Toate lucrurile din jurul nostru conțin atât aspecte Yin cât și Yang, unde este Yin este și Yang ori altfel nu este deloc viață.
In termenii de Masculin și Feminin, putem spune că Masculinul este predominant Yang și Femininul este predominant Yin.

Nu ne ia decât un minut să examinăm stilul de viață al societăților noastre Vestice:

• Avem din ce în ce mai puțin timp pentru lucruri precum odihnă, joacă și relaxare-toate activitățile hrănitoare Yin – și petrecem tot mai mult timp grăbindu-ne cu munca și cu multe compromisuri : „Pur și simplu nu sunt suficiente ore într-o zi.”
• Verdeața din jurul nostru și de pe întreaga planetă dispare – hrănitoarea Mamă Natură Yin este într-un rapid declin. În schimb, avem mai multe orașe zgomotoase, mai multe șosele, mașini mai rapide.
• Comunicăm în cele mai rapide moduri.Este minunat dacă vrei să transmiți rapid ceva unui număr mare de oameni, dar prea crud, rece, lipsit de emoții și impersonal în alte contexte.
• Există o competiție înverșunată în fiecare domeniu al vieții și sunt războaie la orice nivele – Militar, economic, corporatist, politic etc.
• Vrem să fim mereu tineri, să avem puterea pe care o aveam la 20 de ani – maximum abilităților noastre fizice – pentru totdeauna.
• Mulți dintre noi suntem dependenți de stimulente – cafea, ceai, Coca-cola, viteză, ecstasy, cocaină, orice ne face mai rapizi și ne ține treji.

Se pare că trăim într-o societate în care sunt favorizate predominant calitățile Yang: Mișcare, activitate, viteză, forță și distrugere. Și nu doar atât, dar părem chiar să „idolatrizăm” calitățile Yang precum tinerețea, puterea fizică, viteza, dezvoltarea rapidă.
Deși s-ar putea ca bărbații care conduc state și companii să perpetueze acest tip de comportament la cel mai înalt nivel, situația noastră actuală este departe de a fi numai responsabilitatea bărbaților. Atât bărbații cât și femeile par să fi dat uitării calitățile noastre Yin și aspectul nostru Feminin.

Deși femeile, fiind mai Yin de la natură, sunt cele mai afectate de modul în care trăim în prezent, poate depinde chiar de noi să întoarcem balanța către echilibrul Yin-Yang. Multe dintre situații precum: insomnie, depresie, anxietate, probleme menstruale, infertilitate, simptome severe ale menopauzei, hipertiroidism și diabet, pot să rezulte din Yin-ul dezechilibrat
În orice caz, poți trece prin multe – fie că ești femeie sau bărbat – dezvolți simptome care își au originea în hrănirea slabă a energiei Yin și sfârșești căutând tratament. Yin este despre hrănirea fiecărui nivel, fizic, mental și spiritual.

Ponturi pentru cultivarea energiei Yin

Iată câteva ponturi care te vor ajuta să-ți hrănești Yin-ul și astfel îți vei întări energia feminină și ține minte că această listă poate continua:

• Odihnește-te
Poate simți că nu îți este “permis” să te odihnești dar trebuie să fii conștient că cu cât vei fi mai epuizat cu atât vei fi mai puțin productiv. Un corp sau o minte epuizată nu poate da rezultate bune nici la muncă nici acasă.
Așadar pune-ți această întrebare: Mă odihnesc suficient în raport cu activitatea pe care o desfășor? Dacă răspunsul este nu, gândește-te la modalități prin care să îți refaci energia pe care o consumi zilnic, altfel vei sfârși prin a-ți epuiza resursele iar corpul tău va sfârși prin a nu mai funcționa.
• Alimentează-te:
Mănâncă fructe proaspete și mănâncă regulat astfel încât corpul tău să aibă suficient combustibil tot timpul. Indiferent dacă ești vegetarian sau mănânci carne asigură-te că consumi proteine de bună calitate, fructe și legume din belșug.
• Respiră aer curat . Există un parc în apropierea ta? Este ceea ce ai nevoie.
• Mergi în natură
Du-te și privește copacii, respiră profund și fii una cu natura din când în când. Nu doar plămânii tăi vor fi hrăniți iar întregul corp oxigenat, dar și sufletul îți va fi hrănit.
Acordă-i minții tale o pauză
În agitația obișnuită a fiecărei zi nu există momente de liniște sau fără stimuli senzoriali sau vizuali.Mintea ta este într-o continuă activitate fără ca tu să realizezi. Liniștea are o importanță supremă pentru a-ți hrăni energia Yin. Poți încerca să faci asta singur sau să participi la un grup de meditație, de Qi Gong, Tai Chi sau la ședințe de Yoga contemplativă.Orice alegi din toate acestea, vei vedea cum te ajută să ai o mai mare claritate.
• Adresează-ți întrebări “importante” :
Nu ești niciodată prea tânăr pentru a începe să încerci să înțelegi ce vrei de la viață și care este scopul a tot ceea ce ne înconjoară. Poți foarte bine să afli ce anume te face să alergi de jur împrejur ca o găină beată sau ce te face atât de neliniștit.

Să cultivăm echilibrul zi de zi

Încetinind ritmul și acordându-ți timp pentru a-ți hrăni sinele la fiecare nivel, nu-ți va influența doar energia, creativitatea și echilibrul tău mental și emoțional; dar îi va influența pe toți cei din jurul tău.
Ai fost vreodată martor la o scenă în care o persoană stresată sau confuză se plimba continuu în încăperea unde te aflai? Dacă da, sigur ai remarcat că persoane de genul acesta par să creeze situații stresante/confuze pe măsură ce trec prin ele. În opoziție, o persoană calmă, mult mai echilibrată, va avea efectul opus.
În gândirea Taoistă, fiecare dintre noi este un microcosmos din Univers. Prin urmare, dacă începem să cultivăm echilibrul în viețile noastre, se va extinde în lumea din jurul nostru. Hrănindu-ne Yin-ul, vom contribui la extinderea cultivării energiei nostre Feminine ca întreg.
Această energie Feminină consolidată va domoli puterile Masculine extreme sub care ne aflăm, astfel încât calităților noastre umane dătătoare de viață, care întrețin viața și care creează, să le fie permis să înflorească încă o dată în fiecare bărbat și în fiecare femeie de pe planetă.

Traducere din : http://chinesemedicinebristol.blogspot.ro

Cu drag,

Echipa Life in Balance

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.