Pasi spre feminitate

Pin It

Un mare înțelept, Sadhguru, spunea că ultimele milenii au fost printre cele mai crunte pentru energia feminină, aceasta nefiind liberă să se exprime la adevăratul ei potențial, nici în femeie, nici în bărbat.

Însă atunci când femininul nu e încurajat să se manifeste, nu se poate exprima nici masculinul la adevăratul potențial, căci cele două energii sunt atât de complementare, încât orice i se întâmplă uneia o va afecta pe cealaltă. Practic este ceea ce se manifestă în orice relație de cuplu.

Energia feminină și energia masculină se manifestă atât în corp de femeie, cât și în corp de bărbat. Suntem creați în așa fel încât să avem nevoie să manifestăm pe ambele tipuri de energie, pentru a reunifica în interior dualitatea. Căci vrem, nu vrem, trăim într-o lume duală sau cel puțin așa o interpretează mintea noastră.

Insă dacă te-ai născut în trup de femeie, mesajul universului pentru tine este să explorezi mai mult energia feminină, ceea ce te va impulsiona să cauți prezența masculină a cuiva care s-a născut în trup de bărbat. Cam așa se prezintă jocul pe care am ales să-l experimentăm aici pe pământ.

Nefiind lăsată să se manifeste cu adevărat, feminitatea ca energie a fost foarte prost înțeleasă de-a lungul timpului (ca și masculinitatea de altfel) și percepută în zilele noastre la un nivel superficial (confundată cu moda, cu standardele de frumusețe, cu diverse tipare impuse).

Dar atunci ce este de fapt feminitatea și cum o putem manifesta?

Lucrând cu sute de femei în materie de feminitate, am structurat câțiva pași care te-ar putea conduce înspre explorarea femininului din tine. Doar că pașii aștia nu funcționează dacă îi înțelegi la nivel teoretic, e totul despre practică..

  1. Învață să-ți asculți corpul

Model7_hugging_web_5137Fie că îți place sau nu, te-ai născut în trup de femeie și asta te îndeamnă să explorezi și mai mult feminitatea. A-ți cunoaște trupul presupune să-ți cunoști și latura emoțională și mentală, întrucât ele sunt atât de interdependente încât nu pot exista una fără cealaltă.

Dar pentru a-ți cunoaște trupul e nevoie să fii atentă la ce simte, la nevoile sale de bază și la ”falsele” nevoi trupești care ascund de fapt nevoi emoționale neîmplinte. Pe lângă nevoile obișnuite, trupul tău are nevoie de atenție, de îngrijire, de mângâiere, de relaxare și de timp pentru a face asta. Permite-i trupului să-ți spună cum vrea să se miște, să se îmbrace sau să fie atins, să fie tratat…

Învață despre trupul de femeie, despre hrană, menstruație, sexualitate, emoții, experimentează și observă. Tratează-l cu drag și cu înțelegere și cu înțelepciune. Dacă nu știi de unde să începi, cursurile de feminitate pot fi adevărate repere, iar participarea la ele, o adevărată renaștere ca femeie.

  1. Oferă-ți spațiu pentru vulnerabilitate și emoții

Feminitatea înseamnă receptivitate și acceptare. Femeia este ciclică atât la nivel fizic cât și emoțional, iar dacă ciclul emoțional este lipsit de armonie, te vei simți confuză, pierdută și oricând predispusă să te îneci în oceanul tău de emoții.

Când o femeie nu își dă voie să își trăiască emoțiile și refuză să și le valideze, acestea o vor duce la relații haotice și instabile. Emoțiile au nevoie să li se creeze un spațiu sigur pentru a fi recunoscute, înțelese și eliberate. Din experiența mea, în grupurile de femei se creează un adevărat spațiu de susținere emoțională și de compasiune, cu adevărat vindecător. Alteori acest spațiu se cere creat în relația de cuplu, pentru ca relația să treacă la un alt nivel de profunzime.

  1. Vindecă-ți relația cu mama (fetița interioară)

mothers-dayȘi pentru că tot vorbeam de spațiul sigur care se creează cel mai bine alături de alte femei, acest spațiu e asemenea unui vortex de energie care te introduce în adâncurile Femininului. Multe dintre rănile din cauza cărora respingem feminitatea au legătură cu relația cu mama, ea fiind de altfel primul model de feminitate pentru fetița care ai fost.

Când spun relația cu mama, mă refer în special la relația sufletească dintre voi. De aceea, dacă nu mai este sau pur și simplu nu poți discuta cu ea, amintește-ți tot timpul că te adresezi sufletului din ea, nu persoanei în sine.

Indiferent de vârsta ta, înăuntrul tău se află o fetiță care a primit sau nu ceea ce avea nevoie de la mama ei. Conectează-te cu ea și observă cum se simtea această fetiță…Feminitatea poate fi reprimată dacă această fetiță se simte abandonată sau respinsă. Ai grijă de ea.

Dacă ești mămică de fetiță la rândul tău, gândește-te că tu ești modelul ei de feminitate și ceea ce vede acum la tine va manifesta mai târziu în relațiile sale. Așa că, pentru a evita să transmiți mai departe aceleași răni pe care le-ai preluat de la mamă, ai grijă să ierți și să te eliberezi de trecutul dureros prin care subconștientul tău s-a raportat la feminitate. Depinde doar de tine.

  1. Vindecă-ți relația cu Masculinul

Dacă ai observat că ai tendința să atragi aproximativ același gen de bărbat în viața ta, mesajul de mai sus este pentru tine.

După o lungă perioadă de patriarhat, energia masculină a ajuns și ea la rândul ei să fie prost înțeleasă și confundată cu umbra ei : competitivitate, violență, agresivitate, luptă pentru putere, dominație și control, exces de rațiune, inimă închisă, etc. Însă toate acestea sunt la rândul lor măști ale unor emoții nerecunoscute și prost gestionate (frică, furie, rușine), întrucât multor băieți li s-a transmis inconștient că asta înseamnă să fii bărbat.

Din păcate, Masculinul e asociat cu aceste trăsături, cu atât mai mult bărbații care le manifestă (din ignoranță). Astfel, modul în care se raportează majoritatea femeilor la bărbați și la Masculin nu mai poate fi unul sănătos (victimă sau călău). Verifică-ți toate convingerile cu privire la masculinitate și renunță la tot ce nu e sănătos (de pildă bărbații sunt…)

Astfel, orice urmă de durere pusă pe seama bărbaților din viața ta necesită vindecare și reechilibrare. De asemenea, bărbăția are nevoie să fie apreciată de femeie, ai grijă însă ce apreciezi căci asta încurajezi la bărbatul de lângă tine 😉 Nu uita că și bărbații au fost crescuți tot de femei.

  1. Deschide-ți inima și ascultă

Feminitatea nu poate exista în sine fără partea ei complementară și anume masculinitatea. Orice femeie își dorește să iubească și mai ales să se simtă iubită. Dar a cunoaște și manifesta iubirea e un proces de o viață.

Degeaba aștepți un prinț călare să-ți deschidă inima, căci tu ești cea mai în măsură să faci asta prin relația pe care o cultivi zilnic cu însăși viața ta. Iar relația ta cu masculinul (din tine sau din bărbat) nu poate fi armonioasă dacă tu continui să respingi masculinul prin frica de a te deschide iubirii. Nu întâmplător, ne temem mai mult de iubire decât de lucrurile negative.

Există o doză de dulceață în fiecare femeie care are nevoie să iasă la lumină și care își are izvorul într-o inimă curată și deschisă. Dacă ți-ai pierdut-o, poți reveni oricând la ea, conectându-te mai bine cu inimioara ta.

  1. Descoperă-ți unicitatea ca femeie

În caz că nu ai observat, fiecare femeie are ceva în ea, acel quelque chose care o face unică ca model de frumusețe și de feminitate. Descoperă acel ceva și acceptă-ți unicitatea, așa nu vei mai resimți niciodată teama de competiție cu alte femei, gelozie sau invidie.

Tu ești o combinație unică la care Universul a lucrat ca la o operă de artă. Ai grijă să-ți valorifici potențialul și frumusețea prin simpla ei recunoaștere. Căci degeaba văd alții frumusețea din tine dacă tu nu o poți vedea. Nimic nu e mai chinuitor pentru o femeie decât a te raporta la modele de frumusețe impuse de societate, acele modele nu te reprezintă. Fii tu însăți și viața ta va străluci. Dar și asta presupune un proces de autodescoperire continua.

  1. Explorează-ți sexualitatea

Nu lăsa ca sexualitatea să fie un mister sau un tabu pentru tine, dar nici nu te juca inconștient cu ea. Energia primordială este energia sexuală și este un instrument extrem de puternic care te poate ajuta sau din contră, depinde doar de tine.

Pentru a înțelege sexualitatea începe prin a acorda atenție organelor sexuale (vagin, uter, ovare) și inima. Din păcate organele sexuale au primit de-a lungul timpului o încărcătură negativă, sexul fiind considerat murdar. Însă ele au un rol la fel de important în sănătatea noastră ca oricare alte părți ale corpului și trebuie tratate ca atare, fără rușine și fără vinovăție.

Ai grijă ca inima și organele sexuale să fie mereu în conexiune, în caz contrar nu te vei putea bucura cu adevărat de o viață sexuală împlinită.

  1. Cultivă Intuiția și Creativitatea

Mai bine zis, go with the flow…Găsește-ți acel ceva care te pune în flux și urmează-l. Feminitatea nu poate exista fără creativitate, fără artă, ea în sine fiind o adevărată artă, ceea ce face înseamnă că în fiecare femeie se află o artistă ce așteaptă să se exprime.

Ai grijă să creezi și să te recreezi creând…să curgi odată cu inspirația care te încearcă, asemenea apei de izvor, mereu proaspătă și plină de viață.

O femeie care nu creează cu dragoste (fie că gătește sau pictează, etc), se stinge, se îmbolnăvește.

O femeie inspirată este o femeie bine conectată la sursa ei energetică, la latura ei divină. Permite-i misterului (necunoscutului) să se transforme în creație prin tine.

Conectează-te cât mai mult cu zona ta sacrală și cu zona inimii, convergența dintre cele două duce la intuiție și stare de flux. Pentru asta, există o serie de exerciții de feminitate care te pot ajuta enorm.

 

 

9. Împărtășește cu celelalte femei (sisterhood)

Nu știu cum s-ar traduce cuvântul sisterhood în limba română, dar cert e că e echivalentul feminin de la ”frăție” și că avem mare nevoie de așa ceva în zilele noastre, mai mult ca niciodată. Trăind într-o lume competitivă, multe femei s-au ”masculinizat”, punând mai mult accent pe mental decât pe intuiție, pe competiție decât pe compasiune, pe a avea decât pe a fi, ajungând chiar să disprețuiască femininul din alte femei și implicit din ele însele.

De aceea, avem mare nevoie să ne întoarcem la energia feminină și la rolul ei în viața noastră, acela de a ne deschide către dragoste și compasiune (cu ajutorul masculinului). Avem nevoie din când în când să ne întâlnim în grupuri de femei, să ne bucurăm și să ne admirăm împreună, urmând ca apoi fiecare să se întoarcă acasă mai energică și mai bogată spiritual. Când femeia e fericită, întreaga familie va resimți beneficiile! Și pentru asta vă recomandăm să căutați grupurile de feminitate sau să participați la workshopurile pe această temă.

  1. Roagă-te, iubește!

Încă din cele mai vechi vremuri, femeile au avut deschidere mare, de multe ori mai mare decât bărbații înspre spiritualitate. Poate de aceea, femeile nu au avut niciun interes să creeze religii sau să ocupe un loc important în ierarhiile bisericești. Însă preotesele de altădată n-au murit, ele sunt vii și în fiecare femeie se află  femeie mistică și înțeleaptă care caută să iasă la lumină.

Roagă-te și fă din tot ceea ce faci o rugăciune a sufletului tău, o meditație în mișcare.

Îndrăznește să-ți manifești latura spirituală și să cunoști mai bine energiile care îți traversează zilnic corpul și spațiul.

Iar dacă vrei să-ți găsești resursele și instrumentele necesare pentru a pune în aplicare toți pașii de mai sus și dacă simți că ai nevoie de ghidare în acest sens, te invit să explorezi și cartea de feminitate special concepută pentru femeile preocupate de feminitatea lor, detalii găsești aici.

Cu drag,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.