Placerea de a fi singur

Pin It

A fi singur în zilele noastre înseamnă pentru majoritatea a nu avea pe cineva drag alături sau a nu avea pereche. Așa au ajuns mulți oameni să se simtă complexați că sunt singuri, ca și cum asta ar fi o pedeapsă sau o mare dilemă de rezolvat. Asta se întâmplă din cauza definiției pe care o acordăm acestui termen.

Dar ar fi prea simplu ca asta să fie singurătatea. În realitate, poți fi într-una sau mai multe relații și să te simți extrem de singur.

Personal, de multe ori m-am simțit mai singură când eram între oameni decât atunci când petreceam timp de una singură. De ce? Pentru că te poți simți ușor singur atunci când nu te simți acceptat, când vrei să împărtășești dar nu ai cu cine sau când nu comunici ce ai tu cu adevărat nevoie. Însă starea aceasta nu mai poate apărea dacă într-adevăr te cunoști pe tine (cu tot cu limite) și te accepți în profunzime.

Pentru a evita confuziile, o să separ puțin înțelesul termenului de „singurătate”.

Singurătatea ca solitudine este mai mult decât sănătoasă, fiind un prilej pentru regenerare, pentru a te încărca energetic și a te înțelege mai bine. Fără acest timp acordat sinelui tău, te vei simți mereu epuizat, obosit, nemulțumit sau în căutare…de ceva sau de cineva.

Singurătatea ca izolare, ca fugă de tine însuți sau de oameni nu este sănătoasă și de cele mai multe ori este efectul alegerii mai mult sau mai puțin conștiente de a nu împărtăși, de a refuza să dăruiești și implicit să primești.

Paradoxal, această stare este mai frecventă la oamenii aparent foarte sociabili care fug de ei înșiși folosindu-se de prezența celorlalți sau de activitățile lor. Sunt oamenii care fac tot posibilul să se simtă apreciați și validați, dar în realitate se simt foarte singuri (izolați).

Sunt oamenii care niciodată nu au timp, care se tem de ceea ce ar putea descoperi în interiorul lor, deși resimt un gol pe care încearcă din răsputeri să-l acopere cu diverse activități sau diverși parteneri.

Aceștia sunt oamenii care devin foarte ușor disperați atunci când se trezesc singuri, când se simt amenințati sau când celălalt vrea să iasă din relația de dependență. Am fost și eu unul dintre ei și nu regret, pentru că așa am învățat că eu oricum eram singură, cu starea mea de gol, indiferent de prezența fizică sau absența cuiva drag.

Ne amăgim că iubirea cuiva ne poate umple acel gol, dar lumina unei case nu va putea lumina întunericul din altă casă. Cel mult, celălalt îți poate arăta unde îți este întrerupătorul, dar nu va putea face mai mult dacă tu nu îl vezi. Insă odată ce ți-ai aprins singur lumina, nu mai ai cum să fii singur.

Așa am învățat că doar eu sunt responsabilă să îmi explorez „golul” din suflet și să-i înțeleg mesajele. Așa am înțeles că orice activitate sau relație, oricât de minunată ar fi, dacă o folosim pe post de refugiu e ca și cum o deturnăm de la adevăratul ei rol: bucuria.

Norocul meu a fost că încă de mic copil îmi plăcea foarte mult să petrec timp „singură”. În realitate știam că e imposibil să fiu singură, pentru că natura e în așa fel făcută încât să fie cea mai bună companie. Iar înăuntrul meu e o întreagă lume…de ce să fug de ea în afară?

Mereu mă întorceam din natură sau din starea meditativă mai încărcată și mai plină de viață. Iar acest lucru a devenit o plăcere pentru mine. Abia când îți va face plăcere să petreci timp „singur”, vei putea avea o relație sănătoasă și frumoasă cu altcineva.

A nu se înțelege că îți sugerez să te izolezi, ci să-ți oferi timp să te înțelegi, să te observi, să te accepți…doar așa vei evita să mai intri în relații cu pretenții și așteptări să ți se ofere ceea ce tu nu îți oferi. Cât timp? Asta depinde de fiecare, doar sufletul tau stie cat timp are nevoie si, pentru binele tau si al celor din jur, e important să respecți asta.

Când nu te mai simți singur, din contră, îți place să petreci timp singur, vei putea relaționa dintr-un alt spațiu, mult mai sănătos pentru orice relație: cel al împărtășirii.

Nu ai cum să te simți singur sau să te plictisești când te ai pe tine…sau deja știi totul despre tine și nu mai ai nimic de descoperit?

Cu drag,

Adela Haru

Sursa foto: Andreea Nechita

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.