Relatia cu emotiile tale

Pin It

Relatiile pe care le ai cu femeile sau cu barbatii se armonizeaza intr-un mod foarte frumos in momentul in care devii atent(a) la relatia pe care o ai cu tine insuti. Pentru ca vrei nu vrei, de aici porneste totul. Oricat ar suna de cliseistic, felul in care relationezi cu ceilalti arata felul in care relationezi cu sinele tau. Pentru ca nu poti sa simti respect sau intelegere pentru un om, cu atat mai putin iubire, daca nu faci asta cu tine.

In prezent, extrem de multi oameni au probleme de natura emotionala in relatiile de cuplu, pentru simplul fapt ca nu-si respecta si nu-si onoreaza emotiile.

Multi barbati au fost invatati ca e un semn de slabiciune si reprima crezand ca asta presupune control al emotiilor, in timp ce multe femei le exprima haotic sau deloc, cu un puternic sentiment de vinovatie, devenind si mai confuze.

new-frozen-theatrical-trailerOricat ar parea de absurda o emotie, ea trebuie lasata sa curga, asemenea unei ape prin tine. Tot ce vrea emotia care trece prin tine este recunoastere si intelegere din partea ta.

Atunci cand nu-ti validezi emotiile si ceea ce simti, nu faci decat sa te sabotezi si sa-ti cultivi o relatie de durata cu suferinta. Astfel devii incapabil sa intelegi ce simte partenerul tau si vei proceda la fel si cu el, aratand cu degetul inspre el atunci cand are o stare emotionala “negativa”.

De fiecare data cand te deranjeaza faptul ca omul de langa tine are o stare emotionala nasoala si vrei sa-si schimbe rapid starea, ca sa te simti si tu mai bine, e semn ca nici tu nu iti validezi emotiile “negative” atunci cand apar.

De fiecare data cand te judeci pentru starea emotionala pe care o ai si cauti rapid tehnici sau solutii sa iesi din starea respectiva, nu faci decat sa invalidezi si mai mult ceea ce ti se intampla. De fapt, emotia cauta sa o intelegi pentru a te putea intelege mai bine pe tine insuti.

Felul in care iti tratezi emotia reflecta si felul in care iti tratezi partenerul sau partenera in astfel de situatii.

In realitate nu exista emotii negative si emotii pozitive. Acestea au fost impartite asa dupa starile pe care oamenii le experimenteaza. As spune ca emotiile “negative” sunt de fapt niste emotii puternice si renegate. Au devenit negative pentru ca noi le-am dat acest rol prin felul in care reactionam la ele.

De pilda, furia e o emotie foarte puternica ce actioneaza asemenea unei furtuni. Daca i-am recunoaste puterea si am valida-o in mod constient, ne-am putea folosi de energia ei pentru a demara actiuni, pentru a lupta pentru aspiratiile noastre daca e cazul, pentru a ne curata de  ceea ce nu ne mai serveste, in loc sa ardem si sa-i pedepsim pe cei in prezenta carora simtim furie.

Insa daca nu facem altceva decat sa o reprimam la nesfarsit, aceasta va rabufni la un moment dat si va prelua controlul. Motivul pentru care ajungem marionetele emotiilor este tocmai dorinta de a le controla fara a sti ce sa facem cu ele.

Astfel, e foarte important sa nu te judeci pentru emotiile care te traverseaza, nici pe tine nici pe ceilalti, intrucat nu faci decat sa opui rezistenta la o energie care a venit cu un scop si care nu are nici cea mai mica intentie de a ramane. Dar daca o negi, fugi de ea sau te lupti cu ea, cel mai probabil va ramane si va duce la un blocaj emotional care sa-ti dea peste cap intreaga viata.

Pe scurt, orice emotie are nevoie sa fie recunoscuta, imbratisata si inteleasa pentru ca in timp sa nu-ti mai dea batai de cap. Ascunderea ei si incercarea de a o tine sub control tot timpul nu face decat sa-i amplifice forta pentru ca intr-o buna zi sa explodeze. Pe de alta parte, manifestarea ei haotica si impulsiva fara nicio tentativa de a o intelege, te scufunda si mai adanc in mrejele inconstientei.

Asadar, pentru o viata sanatoasa, lasati emotiile sa vina, sa va invete si sa iasa! 🙂 Citeste mai multe despre relatii si emotii in noua carte Relatiile constiente – Feminin si Masculin, intre oglindire si provocare pe care o poti comanda aici.

Pe curand,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

One thought on “Relatia cu emotiile tale

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.