Relatia cu mama, primul model de feminitate (I)

Pin It

Fie că ne convine sau nu, cu toții am început să relaționăm cu Femininul din momentul în care am fost concepuți, încă din timpul perioadei petrecute în pântecul mamei. I-am simțit trăirile încă de când eram una cu ea și multe dintre ele s-au impregnat în ADN-ul nostru.

De aceea, relația cu Femininul pornește de la relația cu mama, de la cum ne raportăm în subconștient la tot ce înseamnă Mamă, în sensul cel mai amplu al cuvântului, nu doar la legătura cu mama biologică, deși de acolo a început totul.

Felul în care s-a raportat mama la noi, dacă ne-a dorit sau nu, dacă s-a temut sau nu de maternitate, dacă a fost sau nu susținută și continuând cu felul în care am fost născuți, dacă ne-am simțit sau nu abandonați ori respinși ca bebeluși, dacă am beneficiat sau nu de căldura mamei, de susținerea și de prezența ei ca semn al afecțiunii feminine, toate aceste experiențe se înregistrează în subconștientul nostru și decid cum vom relaționa mai târziu cu Femininul.

Pentru fetiță, mama sau persoana feminină care s-a ocupat de creșterea și de îngrijirea ei va fi primul ei MODEL de feminitate. Totul se întâmplă însă inconștient, căci copiii nu învață prin educație forțată, ci prin observare și imitare.

Fetița începe să imite femeile din jurul ei, în principiu din familie. Astfel că ea va prelua modelul feminin care i se „livrează” la pachet din familie, pe lineaj feminin, cu tot cu trăirile mamei, bunicii, străbunicii, etc. Dacă privim cu atenție programele care fac parte din subconștientul feminin colectiv, putem observa cum majoritatea lor nu conțin o raportare sănătoasă la energia Feminină, întrucât produc multă suferință femeilor care le descarcă pur și simplu inconștient.

Suferința vine de la o negare a Femininului perpetuată atât în bărbați (educați să reprime femininul din ei), cât și în femei (carora li se transmite indirect că femeia e inferioara), avându-și originea în societatea patriarhală.

Fetița care preia „pachetul” îl preia cu tot cu fricile, blocajele, vinovăția, dependențele și durerile acestor femei care au trăit înaintea ei și nu au curățat lineajul feminin. Această fetiță devine adolescentă, apoi adultă și va avea parte de aproximativ aceleași tipare relaționale toxice ca femeile dinaintea ei, chiar dacă adaptate la noua perioadă.

Astfel ea se convinge că feminitatea nu e ceva de dorit, fie manifestând respingere față de mama ei și devenind băiețoasă, fie se teme de sexualitatea ei considerând-o murdară sau rușinoasă, fie se folosește de ea pentru a obține validare masculină și atrăgând bărbați care manifestă programe similare cu cele ale tatălui. Ce a experimentat mama care nu a integrat cu adevărat Femininul, s-a transmis acum la fiică.

Prin urmare, din momentul în care femeia începe să conștientizeze că s-a raportat în mod nesănătos la tot ce înseamnă Feminin, primul pas va fi unul către vindecarea relației cu mama și renunțarea la toate programele toxice de femeie preluate inconștient fie de la mama, fie de la figura feminină care i-a marcat copilăria și adolescența.

În cazul bărbaților, situația e ușor diferită, dar tot relația cu mama rămâne esența, căci, așa cum spuneam și în articolul anterior, bărbatul se va raporta la femeile din viața lui așa cum s-a raportat la mama lui încă din copilărie. De pildă, dacă s-a simțit frecvent respins, criticat sau abandonat de mama lui, va atrage relații cu femei care fie îl critică, îl resping, fie opusul mamei. Asta se întâmplă tocmai pentru că, la fel ca femeia care își respinge feminitatea deoarece o asociază inconștient cu mama ei sau cu modelele de feminitate din jur, acesta va respinge acele aspecte ale femininului care îi amintesc de mama lui.

Așadar, orice extremă în care am ajuns, ne arată că e cazul să ne întoarcem spre calea de mijloc și să îmbrățișăm tot ceea ce respingem sau ne doare la nivel sufletesc, în asta constă de fapt autovindecarea.

Vindecarea de care vorbim se face la nivel emoțional și nu e doar “treabă de femei”. Atât timp cât femininul din bărbat e negat sau rănit, acel bărbat nu va fi niciodată în echilibru și împăcat cu el însuși. Mai mult, dacă el își neagă latura feminină nu va reuși niciodată să aibă o relație profundă de iubire cu o femeie. Ca bărbat, nu poți avea o relație armonioasă cu femeile dacă nu ai o astfel de relație cu femininul din interiorul tău.

Paradoxal sau nu, am realizat că cei mai atractivi bărbați sunt cei care și-au acceptat latura emoțională și nu se jenează să și-o exprime, în ciuda prejudecăților în care au crescut, dar asta nu înseamnă ca își uită masculinitatea. Onestitatea de care dau dovadă și faptul că își expun și vulnerabilitea în ciuda rănirii ego-ului, îi face incredibil de atrăgători în ochii femeilor care știu să aprecieze această formă de curaj. De ce oare? Pentru că energia masculină combinată cu cea feminină și manifestată printr-un singur om dau naștere la armonie interioară.

Exerciții:

Scrie pe o foaie toate aspectele pe care le-ai văzut la mama ta și te-au durut sau încă te deranjează. Încercuiește aspectele comune cu femeile importante din viața ta.

Apoi întreabă-te în ce măsură le-ai manifestat și tu sau încă le manifești, fără să-ți dai seama pe moment. Dacă nu le-ai manifestat niciodată, întreabă-te de ce atunci te lupți cu ele, ce anume respingi de fapt?

Toate femeile din viața mea

Te invit să faci o scurtă meditație prin intermediul căreia să vizualizezi femeile care au avut un rol important în viața ta, indiferent de acesta. Vizualizează pe rând fiecare femeie, adu-ți aminte de darul pe care aceasta l-a adus în viața ta (fie că a fost sub formă de sprijin, fie că a fost sub formă de lecție) și mulțumește-i pentru tot ce ți-a oferit. Observă ce ai învățat de la ea, ce parte a oglindit din tine și cu adâncă smerenie, fii recunoscător/recunoscătoare. Dacă nu poți să-i mulțumești DIN INIMĂ, înseamnă că acea relație nu e încă vindecată și are nevoie de atenția și de recunoașterea ta, chiar dacă persoana respectivă nu mai este în viața ta. Un sentiment profund de recunoștință față de toate aceste femei îți va aduce implicit un sentiment de eliberare și chiar de susținere la nivel energetic, mai ales dacă e vorba de mama, bunica sau strămoașele tale.

Fragment din cartea Relațiile Conștiente de Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.