Romania s-a trezit! Invitatie la curatenie si luciditate

Pin It

Anul trecut pe vremea asta eram în Germania și urmăream cu sufletul la gură ieșirea românilor în stradă care visau la un loc mai bun pentru ei și copiii lor. Toate speranțele și idealurile erau proiectate pe un viitor președinte care părea să nu mai aibă rânjetul acela imbecil pe care îl au majoritatea politicienilor, un președinte care să-i reprezinte în sfârșit.

Tot ce îmi doream era să fiu și eu acolo. Așa că ne-am dus la vot și am stat în frig ca să putem vota, cunoscute fiind condițiile de votare din Diaspora de anul trecut. Era prima dată după mult timp când românii începeau să spere cu toată ființa lor, după decenii de resemnare și acceptare a corupției și ipocriziei de rând.

Mesajul era România se trezește…și tind să cred că mulți ne-am trezit în ultimii ani și mulți se vor mai trezi pe parcurs. Însă întrebarea care vine este Bun, ne-am trezit..și acum? Ce facem? Schimbăm clasa politică și apoi?

Poate că deloc întâmplător, avem un imn al deșteptării, din păcate nu și al acțiunii. Odată cu trezirea observăm că nu e de ajuns să ne trezim la un alt nivel de percepție a realității, căci e nevoie de încă 2 lucruri importante: de acțiune și de luciditate, însoțite de viziune si de o inimă trează. Căci orice acțiune, dacă nu se pune și dragoste în ea, nu va avea rezultate pozitive.

No bun…dar prima acțiune după orice trezire e curățenia. Căci nu poți curăța mizeria dacă nu o vezi.

Dar ce fel de curățenie? Primul impuls e să facem curat în afara noastră, căci e mai ușor să vedem ce nu merge la alții, la mediul exterior decât la noi înșine. Michael Jackson cânta într-una din piesele lui, dacă vrei să faci din lume un loc mai bun „începe cu omul din oglindă”.

Căci dacă vrem să se facă curățenie în țara asta, să avem grijă să fie curat și în viața noastră. Că statul, conducerea..n-o sa facă curat în viața nimănui. Iar dacă clasa politică actuală nu ne mai reprezintă la nivel de masă, e de datoria noastră să o schimbăm cu ceea ce ne reprezintă.

Doar că, corupția nu se schimbă prin ură, așa cum pacea nu se obține prin război, ne-o dovedește istoria. Resentimentele, disprețul, greața apar atunci când deja oamenii au adunat prea multe frustrări, au înghițit prea multe. Ele pot fi catalizatori, dar în niciun caz unelte de schimbare, întrucât dintotdeauna oamenii care au acționat pe fundal strict emotiv s-au trezit ulterior că au fost manipulați.

Prin urmare, transformarea de care avem nevoie nu se va putea face cu ură, cu judecată, cu instigare la pedeapsă, acestea sunt doar instincte de turmă care se cer satisfăcute pe moment. Când mulțimea vrea „sânge” (răzbunare), e semn că se află în mare ignoranță și pe o direcție descendentă.

Transformarea de care țara noastră are nevoie se va putea face doar cu inima și cu fapta.

În loc de dinte pentru dinte, să fie inimă pentru inimă.

În loc de atâta judecată și critică între noi, să fie acceptare și încrederea în umanitatea din noi, căci omul care ți-a greșit nu își schimbă atitudinea dacă nu îi dai încredere.

În loc de scârbă și dispreț, să fie înțelegere și fermitate, căci orice sentiment de dispreț sau de compromis se întoarce împotriva noastră.

În loc de frustrări și refulări, să punem curaj în exprimare și dorința ardentă de schimbare.

În loc de entuziasm naiv și trecător și să scoatem din noi puterea de a persevera și de a înainta, indiferent de context. Căci nici în Africa nu întâlnești oameni atât de ușor de descurajat ca în România. 🙂

În loc de a aștepta ca alții să facă ceva, să ne construiască școli, spitale, etc., să ne ofere bani, să punem mână de la mână și să acționăm. Vorba ardeleanului de la țară: „De ce să nu ne înțelegem? că doar oameni suntem…”

Vrem să fim ca alte țări evoluate? Ce ziceți de principiul japonez care spune: „Dacă nimeni nu e în stare să o facă, înseamnă că e de datoria mea să o fac”?

Corupția o ia la goană atunci când nu mai are loc de compasiune, de puritate sufletească, luciditate, înțelepciune, curaj, de oameni deschiși și pasionati să munceasca pentru idealurile lor. Câți dintre noi muncim cu foc și cu pasiune, câți dintre noi suntem conștienți că de calitatea muncii noastre depinde viitorul copiilor noștri? Câți dintre noi perseverăm în idealurile nostre, în ciuda unui sistem de câ…at?

Nu avem nevoie de conducători care să ne pună totul pe tavă, dar avem nevoie să ne asigurăm că cei care ne conduc ne reprezintă într-adevăr. Depinde doar de noi să facem curat în viața noastră și în jurul nostru și să ne unim pentru a construi altceva Împreună! Oi fi o visătoare, dar nu vad altă cale…
Dedic piesa de mai jos tuturor celor care au murit pentru idealurile lor și pentru a ne fi nouă mai bine! Mi s-a făcut pielea de găină ascultând-o zilele acestea cu gândul la…colectiv.

Cu drag,

Adela Haru

 

 

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

One thought on “Romania s-a trezit! Invitatie la curatenie si luciditate

  1. Robert says:

    Niciodata nu o sa ne reprezinte nici o alta persoana
    (politicieni,primari etc) interesele personale nu are cum(el are pe a lui) .Singura cale in care cred este sa ma reprezint personal si se cheama: PERSONOCRATIE.Drept ca pt asta trebuie sa caut sa sap in mine sa aflu cine sunt de fapt si ce doresc ca pana acuma am fost condus mai tot timpul si am uitat ce dorinte am.Am nevoie de libertate nu de stapani,conducatori pot sa ma conduc si singur :).
    Robert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.