Schimba-ti starea prin limbajul trupului

Pin It

pe0064596Va amintiti de jocul Mima si de ce  ne placea atat de mult sa-l jucam in copilarie? Pentru ca ne placea sa descifram ce anume ni se transmitea…si multi adulti inca il mai practica inconstient. 🙂

De regula suntem preocupati de ceea ce ne transmite limbajul trupului celorlalti si mai putin de ceea ce (ne) transmite trupul nostru. Limbajul nonverbal este un canal prin care corpul nostru ne comunica ceva despre noi si despre starile noastre.

Ne concentram mult pe a descifra limbajul nonverbal al altora, sa-i judecam si sa descifram ceea ce vedem la altii, dar acordam prea putina atentie limbajului nostru nonverbal din fiecare moment.

De pilda, ce pozitie a corpului ai acum? Dupa aceasta intrebare s-ar putea sa ti-o schimbi imediat…:) ceea ce poate fi in folosul tau sau nu.

Credem ca avem control asupra corpului nostru si stim ce transmitem, dar in realitate lucrurile nu stau chiar asa. E suficient sa ne filmeze cineva fara sa stim sau sa ne fotografieze pentru a observa ca in majoritatea timpului nu suntem constienti de ceea ce transmitem.

Stim ca limbajul nostru non-verbal influenteaza felul in care ceilalti se raporteaza la noi, dar oare nu influenteaza si modul in care noi ne raportam la noi insine?

Amy Cuddy, psiholog si sociolog preocupat de acest subiect, spune ca “limbajul trupului tau influenteaza perceptiile altora asupra ta, dar cel mai mult iti influenteaza perceptia ta asupra ta.”

Cu alte cuvinte, repetand frecvent un anumit gest care la inceput iti vine greu sa-l faci, iti poti cultiva atitudinea spre care tinzi, ceea ce va schimba si felul in care te percepi. Stima de sine va creste implicit, iar felul in care ceilalti te trateaza de asemenea.

De exemplu, am observat ca atunci cand am o stare proasta, e foarte important sa nu raman in aceeasi postura si in acelasi loc. Daca lucrurile nu se schimba, mai schimbam ceva la postura, fie umerii, fie muschii fetei , fie coloana pot fi incordati si intr-o pozitie total nefavorabila. Dar e nevoie de o continua constientizare a propriului trup. Doua minute daca ai uitat de trupul tau, risti sa te intorci de unde ai plecat.

Mintea si corpul sunt fetele aceleiasi monede, se reflecta si se influenteaza reciproc. Astfel, ne putem schimba felul de a gandi folosindu-ne de corp asa cum ne putem influenta corpul folosindu-ne de forta mintii. La ora actuala se stie ca gandurile si emotiile isi lasa inevitabil amprenta pe corpul nostru, se vede dupa felul in care aratam, iar corpul nu minte niciodata.

Insa prea putina lume stie cu adevarat ca ne putem schimba felul in care gandim lucrand cu trupul si punandu-l uneori in situatii cu care nu mai este obisnuit. Postura si aspectul trupului ne reflecta de cele mai multe ori gandirea. De exemplu, un corp flexibil va reflecta intotdeauna o minte flexibila, pe cand un corp rigid va reflecta o minte rigida.

Majoritatea am observat ca doar schimbandu-ne postura corpului, incepem sa ne simtim diferit.

Modelarea mintii, a subconstientului se face cel mai sigur cu ajutorul corpului…Lectura, discutiile, studiul modeleaza de regula doar mintea constienta care nu este suficient de puternica pentru a determina trupul sa o asculte pe termen lung. De aceea, multi oameni abandoneaza prea usor cand vine vorba de a schimba ceva in vietile lor.

Insa acum s-a demonstrat si stiintific ca intr-adevar postura corpului si limbajul nostru nonverbal determina cum ne simtim si cum ne percepem pe noi insine.

Astfel, atunci cand avem o stare proasta reflectata printr-o postura inchisa si adunata e foarte posibil ca adoptarea imediata a unei posturi de om optimist si increzator (de pilda ridicarea bratelor, deschidere pieptului) sa ne schimbe instant starea. Multora le va fi teama ca vor parea falsi, dar ce te face sa crezi ca suferinta ar fi adevarul tau? Simplul gest de a schimba ceva la postura arata ca esti determinat sa iesi din minciuna in care te-ai scufundat singur. 

Asiaticii au descoperit in urma cu mii de ani ca zambetul le face bine la sanatate, iar occidentalii inca mai cred ca acestia le zambesc din amabilitate sau pentru a le vinde ceva 🙂

“Schimbandu-ne postura trupului, ne putem schimba gandirea, gandirea ne poate schimba comportamentul, iar comportamentul ne poate schimba rezultatele din viata”. Amy Cuddy

Incearca si tu, dar aminteste-ti ca e nevoie de multa perseverenta!

Ti-ai verificat postura?

Cu drag,

AdelaHaru, Life Coach si Trainer

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

One thought on “Schimba-ti starea prin limbajul trupului

  1. Raul says:

    Desigur ca asiaticii rezolva dizarmonia intre minte-ego si constiinta prin medotatie. Medotatia pentru europeni inseamna cpncentrarea pe un punct, organ , idee. Meditatia pentru un asiatic sau budist inseamna sa traiesti gandind vidul-nimic. Corpul isi schimba frecventa negativa in anumite pozitii relaxante sau care pun accent pe obiceiuri optimiste cum ar fi meditatia sau obiceiuri ce ne induc starea de bine-dansul,muzica. Unii oameni chiar si neinitiati pur si simplu stiu sa iasa de acolo:din capcanele presupunerii,din capcanele egoului, din capcanele mintii care deseori ating corpul durerii, miscand brusc din cap si deschizand fizic larg ochii, punand imediat o comedie, exersand un dans sau facand brusc sport. Fericirea, starile dese de bine, sunt ARMONIA dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.