Valorile – radacinile care te sustin

Pin It

Imaginează-ţi că eşti asemenea unui stejar care, pentru a fi puternic şi pentru a putea rezista intemperiilor, are nevoie de rădăcini care să-l susţină.

La nivel psihologic, aceste rădăcini sunt valorile tale care odată bine înfipte, te vor hrăni, te vor ancora şi te vor susţine pe timp de furtună. Valorile sunt principiile care dau sens vieții tale și indiferent că ți le cunoști foarte bine sau nu, tu îți ghidezi viața în funcție de ele.

Ai libertatea să-ți alegi valorile, dar dacă nu te cunoști cu adevărat pe tine însuți, te vei ghida inconștient după valorile impuse de alţii. Ceea ce e important pentru alții va deveni important și pentru tine, rădăcinile tale vor deveni slabe pentru că se vor amesteca deja cu rădăcinile altora. Acest lucru înseamnă că vei fi foarte ușor de smuls și de manipulat.

Necunoaşterea valorilor este una din principalele cauze ale unei stime de sine scăzute.

Când te cunoști pe tine însuți și îți cunoști valorile după care te ghidezi, rădăcinile tale sunt bine înfipte, iar părerea altora nu te mai afectează. Am fost crescuţi după valorile familiei, o vreme rădăcinile noastre au interferat dar, la umbra unui stejar bătrân nu poate creşte…niciun alt copac. (Brâncuşi)

Atunci când aloci timp și energie valorilor tale e ca și cum le-ai da apă rădăcinilor.

Atunci când îți cunoști valorile…nu mai ești ca trestia în vânt, ci ca stejarul: puternic și impunător prin simpla sa prezență.

Atunci când îți cunoști valorile…îți este foarte ușor să iei decizii și vei fi scutit de ani de frământari, nesiguranță și incertitudine.

Atunci când îți cunoști valorile…frica își pierde puterea și face loc încrederii.

Atunci când îți cunoști valorile…viața ta se umple de sens și de bucurie- bucuria de a trăi în concordanță cu valorile tale.

Atunci când îți cunoști valorile…vei ști ce ai de făcut!

Cum ajungi să ţi le cunoşti?

Fie îţi faci anumite teste de identificare a valorilor, de pildă testul lui Peter Senge şi Robert Dilts pe care îl găseşti şi aici, fie le identifici sub îndrumarea unui coach în timpul unei şedinţe de coaching.

Personal, recomand ambele variante, căci odată identificate va fi nevoie să treci la următorul pas care presupune respectarea şi aplicarea lor în viaţa de zi cu zi, ceea ce e diferit pentru fiecare persoană în parte.

Îţi cunoşti deja valorile? Atunci verifică în ce măsură ele se reflectă în ceea ce faci, cu alte cuvinte, vezi unde anume ţi se duce energia. Mult succes!

Cu drag,

Adela

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.