Vorbeste mai putin si spune mai mult

Pin It

De când am devenit mămică, primesc zilnic noi motive de a mă cunoaște mai bine. Acum înțeleg de ce se spune că cel mai bun maestru pe care îl poți avea este copilul tău. Fetița mea e încă bebeluș și doar pentru că nu poate vorbi nu înseamnă că nu îmi poate arăta numeroase aspecte despre viață, despre ea și despre noi.

Alături de ea am redescoperit puterea limbajului non-verbal. E extraordinar să te înțelegi cu cineva doar din priviri, sunete și din mișcările trupului. Legătura care se creează este mult mai intima și mai profundă, tocmai pentru că te ține în prezent, aici și acum, și nu în mental. Mă determină să fiu foarte atentă și prezentă la semnalele pe care le emite și să le înțeleg dincolo de minte, ceea ce mă încarcă energetic, mai ales când am deja atâtea nopți nedormite.

M-am surprins când am observant că alături de ea, intram atât de mult în lumea ei, încât nu mai simțeam nevoia să vorbesc cu ea. Era minunat pentru mine să comunic și altfel, deși mintea mea se mai întreba năucită că ce se întâmplă, că nu e normal, că trebuie să vorbesc cu ea ca să se obișnuiască cu cuvintele. Dar așa am început să ascult mai bine…i-am ascultat plânsul cu atâta atenție, că ajungeam să înțeleg ce spune prin el și mă trezeam că îi răspundeam pe limba ei…

Pe lângă asta, am observat că este singurul limbaj care are la bază onestitatea. Trupul nu minte niciodată. Îi poți controla gesturile și mișcările…o vreme. Mai devreme sau mai târziu te va „trăda”.

Și atunci nu pot să nu mă întreb de ce ținem noi oamenii neapărat să pălăvrăgim atât de mult când ne întâlnim? De ce liniștea între noi pare să ne incomodeze?

Răspunsul nu e greu de aflat. Cumva ne este teamă de ce ar putea ieși din noi, de adevărul nostru interior. Ne este teamă pentru că am fost condiționați să nu acceptăm orice iese din ființa umană și să nu ne acceptăm pe noi înșine fără să (ne) judecăm. Vrem nu vrem, tot la lecția acceptării ajungem.

Cuvintele nu sunt atât de importante, cum este energia pe care o emanăm și ce se află practice în spatele lor. Când nu ești sigur de ceea ce spui, cuvintele tale vor fi răstălmăcite și interpretate. Când nu ai încredere în tine, orice gest pe care îl faci va fi stângaci și vei simți că nu ai niciun control asupra mișcărilor trupului tău. Lipsa încrederii derivă de altfel din faptul că nu ești dispus să accepți cu adevărat ceea ce crezi tu că te face slab în ochii lumii. Mai clar, nu ești dispus să fii sincer cu tine, să te uiți cu atenție în pubela cu emoții reprimate și comportamente neacceptate. Acesta este și motivul pentru care mintea judecă atât de mult ceea ce vede la alții…

Căci orice judecată înseamnă neacceptare și orice neacceptare înseamnă condiționare.

Revenind la limbajul trupului, observarea acestuia ne poate ajuta enorm să practicăm acceptarea. Când ești în starea de prezență în care te ține observarea lui (cum sunt și animalele), mintea nu mai are timp să emită eticheze, judecăți și auto-judecăți care să ducă la acuzare sau vinovăție. Și atunci mintea redevine limpede și va putea să vadă totul cu mai multă claritate. Ea redevine un instrument util, și nu unul ruginit.

Îți propun să încerci să „vorbești” mai mult cu trupul și mai puțin cu gura. Practică asta și în relațiile cu oamenii, când ești cu cineva. Un proverb vechi spunea că adevăratul prieten este cel în prezența căruia poți sta în liniște fără să te simți stingherit.

Vei vorbi mai puțin, dar vei spune (transmite) mai mult.

Vei asculta mai mult și vei evita să-ți acoperi „gunoiul” din interior cu cuvinte frumos împodobite care nu sunt decât zgomot de fundal. Cuvintele cu fundițe nu ajută niciodată la nimic.

Vei vorbi mai puțin, dar profund și la obiect și vei observa că oamenii te vor asculta mai mult.

Căci dincolo de zgomot, e liniște…Iar liniștea nu e absența zgomotului, ci starea de armonie.

Cu drag,

Adela Haru

Daca ti-a placut acest articol spune multumesc printr-un share
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Folosim cookies pentru a ne asigura ca iti oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca ramai in continuare pe site ne asiguram ca ai facut o alegere buna.